Meme kanseri genellikle erken evrede belirti göstermez. Ancak meme içerisinde bir kitle, ele gelebilecek boyutlara ulaşmadan iki yıl öncesinde tarama mamografisi ile tespit edilebilir. Bu yüzden rutin kontrol ve taramalarınızı yaptırmak büyük önem taşır.
İçindekiler
Meme dokusunun içinde bulunan süt bezlerinin ya da süt kanallarını oluşturan hücrelerin yapılarının bozulması ve kontrolsüz biçimde çoğalması sonucunda meydana gelen, hızla başka organlara yayılma riski de taşıyan tümöral oluşumlara meme kanseri denir.
Erken evrede fark edilemezse kanser hücreleri zaman içerisinde meme dokusunda büyür ve tümöral bir kitle meydana getirir. Sonraki evrede ise diğer organla yayılır.
Meme kanserinin evreleri kişinin yaşına, tümörün bulunduğu bölgeye, boyutuna ve lenf düğümlerine yayılıp yayılamamış olmasına göre değişir. Erken teşhiste tedavi şansı artar.
Meme kanserinin evreleri şunlardır:
,Meme kanserinin teşhisinde şu yöntemler kullanılır:
Meme muayenesi, adet dönemi bittikten 4-5 gün sonra yapılmalıdır. Bu dönem, meme kanseri teşhisi için en uygun zamandır.
Hiçbir kanser türü bulaşıcı değildir. Ancak rahim ağzı (serviks), karaciğer kanseri gibi kanser türlerin nedenleri arasında virüsler yer alır. Meme kanseri, meme dokusu içerisinde bulunan ve hücrelerin belli durumlara maruziyetiyle meydana gelir. Dolayısıyla bulaşıcı değildir.
Memede fark edilen kitlelerin %90’dan fazlası kanser değildir, fibrokistlerdir. Özellikle adet öncesinde memenin iç yapısı daha yoğun olduğu için bu dönemde meme kontrolü yapan kişiler, memede kitle hissedebilir. Memedeki fizyolojik değişiklikler olan fibrokistler kansere dönüşmez.
Ailede meme kanseri öyküsü bulunmayanlar ilk ultrasonografilerini 35 yaşından sonra yaptırabilir. Ailede meme kanseri öyküsü bulunanlar 25 yaşından sonra yıllık rutin ultrason takiplerini yaptırmalıdır. Genetik meme kanserlerinde ilk mamografi 26 yaşında önerilir. Aileden meme kanseri riski bulunanlar 32-34 yaşlarından sonra mamografi ile izlenmelidir. Ailede meme kanseri bulunmayanlar 35-40 yaş arasında bir kez mamografi ve ultrasonografi yaptırmalıdır. 40 yaşından sonra ise rutin mamografi taraması yapılmalıdır.
Meme kanseri ameliyatına karar verirken birçok unsur birlikte değerlendirilir. Ayrıntılı tarama, tümörün memedeki yeri, lenf bezlerine sıçrayıp sıçramaması, kanseri evresi, hastanın genel sağlık durumu, yaşı ve meme yapısı gibi durumlar doğrultusunda ameliyat kararı alınır.
Ameliyat, memeden kitlenin alınması, hastanın sağlık durumu ve kullanılan ameliyat yöntemine bağlı olarak 1 ile 6 saat arası sürer.
Meme kanseri ameliyatının ardından iyileşme sürecinde ağrı yaşanabilir. Hasta 2-5 gün sonra taburcu edilir, 10-15 gün sonra işlerini yapabilecek hale gelir. Hasta, genellikle 2-3 hafta içerisinde günlük hayatına dönebilir.
Sizler de 36 yıllık tecrübe ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde meme kanseri için teşhis ve tedavi uygulamalarını güvenle yaptırabilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Onkolojik Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Doktorlar güncelleniyor.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Onkolojik Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.