Dokusunda çok farklı hücreler bulunan yumurtalıkların ana yapısı, epitelyum hücrelerden meydana gelir. Epitel hücrelerde veya embriyonik döneme ait hücrelerde yaşanan kontrolsüz çoğalma ve bölünmeden kaynaklı olarak kişide yumurtalık kanseri meydana gelebilir. Genellikle menopoz döneminin ardından görülen yumurtalık kanseri vakalarının yüzde 80’lik bir bölümü epitelyum dokuda meydana gelir. 20 yaş altı bireylerde görülen yumurtalık kanseri vakalarının ise yüzde 60’lık bir kısmında embriyonik tümörlere rastlanmaktadır.
Yumurtalık kanserinin tedavisinde cerrahi yöntemler kullanılır. Kemoterapi ise cerrahi girişimin ardından uygulanmaya başlanır. Yumurtalık kanseri vakalarındaki tüm evrelerde cerrahi yöntem uygulanabilir. Kitlenin çıkartılması, yaşamsal öneme sahip organlara zarar verme tehlikesi taşıyorsa ilk olarak kemoterapi ile kitlenin küçültülmesi amaçlanır. Yumurtalık kanseri ameliyatının ardından eğer kanser vücuda yayılmıyorsa kemoterapiye başvurulmayabilir. Fakat yayılma devam ediyorsa radyoterapi ve kemoterapiden faydalanılır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Onkolojik Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Doktorlar güncelleniyor.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Onkolojik Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.