Yumurtalık kanseri, yumurtalıkta anormal hücrelerin büyümesi ve çoğalmasıyla ortaya çıkar. Genellikle 50 yaş üstü kadınlarda görülür. Erken teşhis ile tedavisi mümkündür ancak erken evrede belirti göstermeden ilerler.
Yumurtalıklardaki hücrelerde oluşan kontrolsüz bölünme ve çoğalma sonucunda meydana gelen kanser türüdür. Genellikle menopoz sonrasında, 50 yaş üstü kadınlarda görülür. Bu kanserlerin yüzde 80’i epitelyum dokuda meydana gelir.
Evre 1: Kanser, yumurtalıklar ile sınırlıdır, başka bölgelere yayılmamıştır.
Evre 2: Kanser, yumurtalıklardan birinde ya da ikisinde birden olabilir ve pelvise sıçramıştır.
Evre 3: Kanser, pelvisin dışındaki bölgeler ile yerel lenf düğümlerine sıçramıştır.
Evre 4: Kanser, vücudun uzak bölgelerine de yayılmıştır.
Fiziki muayene: Hastanın genel sağlığı incelenir; tümör ya da sıvı birikimi belirtilerine bakılır. Gerekli durumlarda sitolojik inceleme için sıvı örnekleri alınır.
Pelvik muayene: Yumru, boyut ya da şekil değişiklikleri gibi anormallik olup olmadığının saptanması için yumurtalıklar ve komşu yapılar manuel olarak incelenir.
Kan Testleri: Kan testlerinde aralarında CA-125'in de bulunduğu çeşitli maddeler değerlendirilir. Yumurtalık kanseri CA-125 seviyesi yükselebilir ancak CA-125 testi tek başına kanser için teşhisi için yeterli değildir.
Biyopsi: Kanser hücresinin incelenmesi için doku ya da sıvı alınır. Pelvik ve karın bölgelerinden doku ve sıvının alınması için laparotomi olan ameliyat uygulanır.
Laparoskopi: Karına küçük bir kesi açılarak yerleştirilen ince, ışıklı bir tüpün kullanıldığı laparoskopi yöntemiyle iyi huylu kistleri ya da erken evre yumurtalık kanserini çıkarabilir.
Bu kanser türünün tedavisinde hastalığın yayılımı, hastanın yaşı ve kanserin evresi önemlidir.
Yumurtalık kanserinde en sık başvurulan tedavi, kanserli dokuların cerrahi operasyon ile çıkarılmasıdır. Kemoterapi (ilaç) tedavisi de en çok kullanılan yöntemlerdendir. Radyoterapi denilen ışın tedavisiyle de hastanın şikayetlerinin azaltılması amaçlanır.
Cerrahi tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan "histerektomi ve iki taraflı salpingo- ooforektomi" denilen, tüm rahim ve yumurtalık dokularının çıkarılması işlemidir. Tümörün yayıldığı ve bu operasyonun gerçekleştirilemediği durumlarda "debulking" denilen ameliyatle tümör dokusu çıkarılır. Ameliyatla çıkarılamayacak kadar büyümüşse önce ilaç tedavisi ile kanser hücreleri küçültülmeye çalışılır. Ardından cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır.
Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde yumurtalık kanseri için teşhis ve tedavi uygulamalarını güvenle yaptırabilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Onkolojik Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Doktorlar güncelleniyor.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Onkolojik Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.