Kadınlarda en sık görülen kanser türünden olan rahim ağzı kanseri, evresine göre uzak organlara da yayılabilir. Ancak alınabilecek bazı önlemlerle önlenebilen bir kanserdir.
Rahmin alt kısmı olan rahim ağzında oluşan, çoğunlukla HPV virüsü nedeniyle uzun süreli enfeksiyona bağlı gelişen kanser türüne denir. Rahim ağzının yüzeyindeki hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesi ve çoğalmasıyla ortaya çıkar.
Evre 0: Kanser hücreleri, rahim ağzının en iç tabakasında bulunur.
Evre 1: Kanser hücreleri yalnızca rahim ağzındadır. Tümörün boyutu 3 mm ile 4 cm arasındadır.
Evre 2: Kanser, rahim ağzı dışına vajenin üst üçte iki bölümüne sıçramış durumdadır. Ayrıca rahim çevresindeki dokulara da sıçramış olabilir.
Evre 3: Kanser, vajenin alt bölümüne yayılmış durumdadır. Ayrıca pelvik duvara sıçramış veya böbreklerin mesaneye bağlandığı tüpleri tutarak idrar geçişini önlemiş ve böbreklerde genişlemeye yol açmıştır.
Evre 4: Kanser, mesane, rektum ya da vücudun farklı yerlerine yayılmıştır.
Başlangıç aşamasında belirgin şikayetler olmayabilir. Hekime başvurulduğunda ilk olarak hastanın tıbbi öyküsü alınır ve fiziki muayene yapılır.
Fiziki muayenede genital yapılarının dış ve iç kısımları incelenir.
Servikal tarama testi ile örnek alınarak yapılan incelemede anormal hücre tespit edilmesi, kanser teşhisi için yeterli olmaz. Bu durumda ileri tanı için birtakım tetkikler istenir. Kolposkopi, servikse daha yakından bakılabilmeyi sağlayan bir alettir. İşlem genellikle ağrısızdır ancak biyopsi alınması gerekirse ağrı hissedilebilir.
Bu tetkikler sonucu rahim ağzı kanseri teşhisi konulması halinde çeşitli radyolojik tetkikler yapılarak hastalığın evresi belirlenir. Bunun için X-ray, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve pozitron emisyon tomografisi (PET) gibi yöntemler kullanılır.
Rahim ağzı kanseri tedavisinde ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri tek başına veya birlikte uygulanabilir.
Kanserli bölgenin cerrahi yöntemle alınması, sıklıkla tercih edilen ve yüksek oranda iyileşme sağlayan bir yöntemdir.
Kanser dokuların derinlerine kadar inmişse radikal histerektomi kullanılarak ve kanser hücrelerinin tuttuğu pelvik bölgedeki lenf bezleri de alınır.
Histerektomi işlemi de rahim ağzının, rahmin, vajinanın bir kısmının ve yakındaki lenf düğümlerinin alınmasıdır.
Diğer bir yöntemler de kemoterapi ve radyoterapidir. Kemoterapide, ilaç tedavisiyle kanser hücreleri ışına duyarlı hale getirilir ve sonrasında hastaya radyoterapi uygulanır.
Düzenli olarak doktor kontrolü yaptırın.
HPV aşısı yaptırın.
Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durun.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirin.
Cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı önlem alın.
Sağlıklı beslenin.
İdeal kilonuzu koruyun.
Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde rahim ağzı kanseri için teşhis ve tedavi uygulamalarını güvenle yaptırabilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Onkolojik Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Doktorlar güncelleniyor.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Onkolojik Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.