Anasayfa Tıbbi Birimler Onkolojik Cerrahi Özofagus Kanseri
Özofagus Kanseri

Özofagus Kanseri (Yemek Borusu Kanseri)

Yemek borusu kanseri, yemek borusunda gelişen kötü huylu tümörlerdir. Organın iç tabakasında gelişen tümör, yemek borusunun içinde yayılım gösterir. Lenf ve kan damarları aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

İçindekiler

Yemek Borusu Kanseri Nedir?

Boyundan başlayıp mideye uzanan ve 25-30 cm uzunluğundaki yemek borusunda oluşan kanserlere denir. Mide ve boğaz arasındaki bağlantıyı sağlayan yemek borusundaki hücrelerin anormal olarak çoğalması ve büyümesi sonucu yemek borusu kanseri ortaya çıkar.

Yemek Borusu Kanseri Nedenleri Nelerdir?

  • Alkol ve sigara kullanımı,
  • Aşırı sıcak içecek tüketmek,
  • Yanmış-tütsülenmiş gıda tüketimi,
  • Gastroözefagial reflü,
  • Barret özofagus.

Yemek Borusu Kanseri Belirtileri Nelerdir?

  • Yutma güçlüğü,
  • Ağrılı yutkunma,
  • Öksürük,
  • Ses kısıklığı,
  • Şiddetli reflü,
  • Hazımsızlık,
  • Ani kilo kaybı,
  • Göğüste yanma,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Ağza asidik tat gelmesi.

Yemek Borusu Kanseri Evreleri Nelerdir?

Evre 1: Belirtilen geç ortaya çıktığı için bu evrede kanserin teşhisi zordur. Kanser yalnızca yemek borusunun iç zarındadır ve henüz kas yapısına ulaşmamıştır.

Evre 2: Bu evrede kanser, zarı aşarak kas dokusuna yayılmıştır.

Evre 3: Kanser, yemek borusunda bulunur ancak çevredeki lenf bezlerine de yayılmıştır.

Evre 4: Tümör, vücudun uzak bölgelerine metastaz yapmıştır. Karaciğer, kemik, akciğer ve mide girişindeki lenf bezlerine yayılmış olabilir.

Yemek Borusu Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Yemek borusu kanserinde teşhis için endoskopik kontrol yapılır. Endoskopik görüntüleme teşhis için yeterlidir ancak kesin tanı için biyopsi uygulanır ve alınan parçanın patolojik incelemesi yapılır.

Kanserin evresinin belirlenmesi için EUS denilen endoskopik ultrason görüntüleme yöntemi uygulanır.

Tedavi ve ameliyat planı için ise Bilgisayarlı Tomografi ve Pet CT tetkiki yapılır.

Yemek Borusu Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cerrahi Müdahale: Tümörün yayılmadığı ve başka organlara sıçramadığı durumlarda ilk ameliyatla tümörlü özofagusun çıkarılmasıdır. Özofagusun tamamen çıkarılması özofajektomi olarak adlandırılır. Bu uygulamada, özofagusun çevresinde bulunan lenf bezleri temizlenir. Mide ile özofagusun geri kalan kısmı birleştirilir ve mide veya bağırsaklardan yapılan özofagusun yerleştirilmesi ile işlem tamamlanır.

Radyasyon Tedavisi (Radyoterapi): Kanser hücrelerinin yüksek enerjili ışınlar kullanılarak yok edilmesi hedeflenir. Özellikle tümörün yeri ve büyüklüğü ameliyata olanak tanımıyorsa tek başına veya kemoterapiyle birlikte uygulanır. Bazı durumlarda ameliyat öncesinde tümörü küçültmek için ya da sonrasında tekrarlamasını önlemek için de uygulanabilir.

Kemoterapi: Kanser hücrelerini öldürmek için uygulanan ilaç tedavisidir. Ameliyattan önce tümörü küçültmek için ya da ameliyat yerine öncelikli tedavi olarak yapılabilir.

Fotodinamik terapi: Çeşitli maddeler kullanılarak yemek borusu ışığa karşı daha duyarlı hale getirilir. Ucunda lazer olan endoskop aracılığıyla müdahale yapılır. Böylece kanserli hücrelerin yakılarak yok edilmesi hedeflenir.

Yemek Borusu Kanseri Tedavisi Özel Ortadoğu Hastanesi’nde

Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde yemek borusu kanseri için teşhis ve tedavi uygulamalarını güvenle yaptırabilirsiniz.

Onkolojik Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Onkolojik Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Doktorlar güncelleniyor.

Diğer Onkolojik Cerrahi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Onkolojik Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler