Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk ve Ergen Psikiyatri Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, kişinin yaş ve gelişim düzeyine uygun olmayan aşırı hareketlilik, istekleri erteleyememe ve dikkat sorunları ile kendini gösteren bir psikiyatrik bozukluktur.

Dikkat Eksikliği Nedir?

Dikkat eksikliği, dikkat süresi ile yoğunluğunun kişinin yaşına göre olması gerekenden az olması durumudur. Dikkat eksikliğinin dikkatin belirli bir noktaya toplanamaması veya kolayca dağılması, unutkanlık, eşyaları kaybetme gibi belirtileri vardır.

Dikkat eksikliğinde asıl problem dikkat edememek değil, dikkatin belli noktada odaklanamamasıdır. Kişi aynı anda tüm uyaranlara birden dikkat ettiği için bir işle uğraşırken başka bir uyarıcı dikkatinin dağılmasına sebep olur ve uğraştığı işi bırakıp bir başka işe yönelebilir. Uyaran ve çevredeki etmenler, dikkat süresi ve yoğunluğunu etkiler.

Hiperaktivite Nedir?

Hiperaktivite (aşırı hareketlilik) kişinin yaş ve gelişimine uygun olmayacak şekilde hareketli olmasıdır. Uzun süre yerinde oturamama, çoğu zaman hareket halinde olma, çok konuşma gibi belirtileri vardır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivitenin Nedenleri Nelerdir?

Kalıtsal etkenler, dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin en önemli nedenidir. Kalıtsal faktörlerin yanı sıra;

• Gebelik sırasında alkol kullanımı,
  • Annenin kötü beslenmesi
  • Zor doğum, doğum sırasında ya da sonrasında beynin oksijensiz kalması
  • Çeşitli enfeksiyonlar da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna yol açabilir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite erkek çocuklarda kızlara göre daha sık rastlanır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Tedavisi

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tedavisinde ilk şart; aile, okul ve uzman işbirliğidir. Çünkü dikkat eksikliği ve hiperaktivite, evde olduğu kadar okulda da problem yaşanmasına sebep olur. Öğrenmeyle ilgili ve arkadaşlık ilişkilerinde yaşanan sorunlar, kurallara uyma güçlüğü aile ve okulun ortak yaklaşımlarıyla aşılabilir.

Ailenin çocukta var olan sorunların nedenlerini başka yerlerde araması, çözüm üretmeyi engeller ve telafisi zor olan yanlış tavırlarda bulunmasına sebep olur. Çocuğun davranışlarını ya da okul başarısızlığını yaramazlık veya tembellik olarak yorumlayan anne-babalar sürekli ceza vererek çocukla ilişkilerini bozabilir. Tedavi sürecinde ailenin çocukla yeniden sağlıklı bir ilişki kurabilmesinin yolları aranır. Aileyle çocuğa yönelik nasıl doğru tutum alabilecekleri çalışılır.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda ilaç tedavisine de başvurulur. Dikkati artırmaya ve davranışların kontrol edilmesine yönelik ilaçlar kullanılır. Stimulan adı verilen ilaçlar tedavide başarı sağlarken, çocuklarda bağımlılık yapmamaları ve yan etkilerinin az olması nedeniyle tercih edilir. Ailenin yan etkilerinden çekinerek ilaç tedavisini reddetmesi ise tedavi sürecini zorlaştırır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Sıkça Sorulan Sorular

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi İlaçsız Olur Mu?

Genetik geçişli ve beynin belirli bölgelerinde etkili olduğu için ilk olarak ilaç tedavisi tercih edilmelidir. Buna tedavi davranışçı tedavilerle de desteklenmelidir. Davranışçı tedaviler tek başına yetersizdir. İlaç tedavisi ile %90 oranında olumlu geri dönüş alırken, bu oran davranışçı tedavilerde ise %5 civarındadır.

Çok bilinen bir yanlıştır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçlar uygun dozda kullanılırsa tam tersine bağımlılığı azaltmaktadır.

Hayır. Bu ilaçların kısırlıkla hiçbir ilgisi bulunlaz.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, kronik bir rahatsızlıktır. Araştırmalarda, çocuklukta dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların %65’inin erişkinlikte de bu sorunlarının bulunduğu belirlenmiştir. Ancak 18 yaşına kadar alınacak tedaviler çocuğun yaşamını olumlu-olumsuz yönden etkileyeceği için önemlidir.

Kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Zekâ potansiyeli iyi olan çocuklar hareketlerini kontrol edebilirler. Çocukta gelişim düzeyi azaldıkça hareketi kontrol etmek de zorlaşır.

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk ve Ergen Psikiyatri birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Doktor güncelleniyor.

Diğer Çocuk ve Ergen Psikiyatri Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.