Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk ve Ergen Psikiyatri Otizm Nedir?
Otizm

Otizm Nedir?

Otizm ilk 3 yaşta başlayan ve yaşam boyu süren, kişinin etrafıyla uygun bir ilişki kuramaması şeklinde ifade edilen bir gelişim bozukluğudur. Basit testler yapılarak kolayca tanı konulabilir. Erken tanı ve rehabilitasyon otizmde önemlidir.

Otizm Neden Oluşur?

Otizmin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, genetik olduğu kabul ediliyor. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülüyor. Otizmlilerin yüzde 70'inde zeka geriliği bulunurken, yüzde 10unda üstün zeka görülüyor. Otizmle birlikte hiperaktivite bozukluğu, dikkat eksikliği ve duygu durum bozuklukları da görülebilir.

Otizmin Belirtileri Nelerdir?

Otizmin en önemli belirtileri;

  • Göz teması kuramama,
  • Yaşıtlarıyla ilgilenmeme ve oyun oynamama,
  • Etkileşim başlatma ve sürdürmede zorluk yaşama gibi sosyal etkileşimde yetersizlik
  • Konuşamama, konuşan çocuklarla iletişim kurmaya çalışmama gibi iletişim bozukluğu
  • Hayali oyunlar kuramama,
  • Sürekli aynı hareketleri tekrar etme
  • Aşırı tepki gibi hayali oyunlar oynamama halidir.

Ayrıca otizmli çocuklar göz teması kuramaz ya da kısıtlı olarak kurabilir. İsmiyle seslenildiğinde tepki vermez. Aşırı hareketli ya da aşırı hareketsiz olabilir. Çevreleriyle ilgilenmezler, insanlarla iletişim kurmak yerine cansız varlıklara ilgi gösterir. Yaşıtlarıyla diyalog kurmaz ve oyunlara katılmaz. Geç konuşur, konuşmayı öğrenseler bile sürekli aynı kelimeyi tekrarlar ve konuşmayı iletişim aracı olarak kullanmaz. Arabanın tekerleği gibi bir nesnenin bir parçasına aşırı bağlanabilir, her zaman aynı oyunu oynar. Düzen takıntısı olabilir. Hırçın ve inatçı davranışları vardır, kendine ve çevresindeki insanlara ve eşyalara zarar verebilir. Acı ve tehlikeye karşı duyarlı değildir. Yeme bozukluğu olabilir.

Otizm Tedavisi

Otizmde erken tanı ve müdahale çok önemlidir. Ancak otizmin kesin bir tedavi olmadığı gibi, otizmli bireylerin hepsine uyan tek bir tedavi yöntemi de yoktur.

Otizm tedavisinde amaç, semptomları azaltarak gelişimi desteklemek ve çocuğun yapabileceği işlevlerin en üst düzeyde olmasını sağlamaktır. Okul öncesi dönemde yapılacak erken müdahale çocuğun iletişimsel, işlevsel ve davranışsal becerileri öğrenmesine yardımcı olacaktır.

Otizme yönelik tedavi ve müdahaleler geniş kapsamlı olabilir. Ayrıca kişinin gereksinimleri de zaman içinde değişebileceği için buna uygun bir tedavi programı uygulanmalıdır.

Otizmde pek çok tedavi yöntemi kullanılır.

Davranış ve iletişim terapilerinde sorunlu davranışları azaltmaya ve yeni beceriler öğretmeye odaklanılır ve çocuklara çeşitli sosyal durumlarda nasıl davranacaklarını ya da nasıl daha iyi iletişim kuracaklarını öğretilir.

Eğitim terapilerinde sosyal becerileri, iletişimi ve davranışı geliştirmek için çeşitli aktivite programları uygulanır.

Aile terapilerinde ailenin diğer üyeleri, çocuğun sorunlu davranışlarını yönetmek, sosyal etkileşim becerilerini geliştirmek ve iletişim kurmayı öğretmek için nasıl davranmaları gerektiğini öğrenir.

Kişinin gereksinimleri doğrultusunda konuşma terapisi, günlük hayatta gerekli olacak faaliyetler için iş ve uğraş terapisinin yanında hareket ve denge konusundaki sorunları iyileştirmek için fizik tedavi çalışmaları da yapılabilir.

Otizmin ilacı yoktur ancak bazı semptomların kontrolü için doktorun önerdiği ilaçlar kullanılabilir.

Otizm Sıkça Sorulan Sorular

Otizm Bir Akıl Hastalığı Mıdır?

Hayır. Otizm, beyinde gelişme geriliği kaynaklı nörolojik bir hastalıktır. Biyolojik nedenlerden kaynaklanır. Psikolojik etkenleri bulunmaz.

Belirtileri çocuk doğar doğmaz görülür. Ancak bu belirtilerin çoğu çocuk 3 yaşına gelmeden ortaya çıkmaya başlamaktadır.

Konuşması gecikir veya gelişmez, etrafındakilerin farkında olmaz, istediği bir nesneye işaret etmez elinizden tutarak sizi oraya götürür, göz teması olmaz ise mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir.

Otizmin bir tedavisi henüz yoktur. Çocuk yaşam boyu bu hastalığı taşır. Ancak eğitim ve çeşitli terapilerle bazı belirtiler ortadan kaldırılarak yaşam düzeyi geliştirilebilmektedir.

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk ve Ergen Psikiyatri birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Doktor güncelleniyor.

Diğer Çocuk ve Ergen Psikiyatri Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler