Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk ve Ergen Psikiyatri Arkadaş Uyumsuzluğu
Arkadaş Uyumsuzluğu

Arkadaş Uyumsuzluğu

Çocukların kişiliğinin, benliğinin olumlu gelişebilmesinde arkadaşlık ilişkilerinin önemli bir yeri vardır. Çocuğun bir arkadaş grubuna uyum sağlaması, sosyal becerilere sahip olması, olumlu benlik algısının gelişmesi ve karakterinin sağlam temeller üzerine oturması için gereklidir. Çocuklar arkadaşlık hissi ile aidiyet duygusu elde eder, değer görme hissi kazanır ve bunlar da özgüven gelişiminde önemli etkenlerdir. Bu nedenle arkadaş uyumsuzluğu konusunda yaşanılan problemlerin çözüme kavuşturulması gerekir.

Çocuklar ekonomik, teknolojik gibi birçok nedene bağlı olarak sosyalleşme ve arkadaşlarıyla ilişki kurma konusunda zorluk çekebilirler. Her çocukta gelişim süreci ve çevreyle kurulan iletişim farklı olduğu için çocuklardaki uyum sorunlarına dikkat etmek gerekir.

Çocuklar arkadaşlarıyla ilişkilerinde olumsuz tepkiler gösteriyorsa sorunun ne olduğunu anlamak ve gerekirse terapi sürecine başvurmak gerekir.

Arkadaş Uyumsuzluğunun Nedenleri

Arkadaş uyumsuzluğunun nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Ailede sosyal uyum konusunda sorunlar olması,
  • Ailenin çocuğa yeterince ilgi ve sevgi göstermemesi,
  • Çocuğun sürekli baskı altında olması,
  • Ailede sürekli kavga olması,
  • Anne baba ile çocuk arasındaki iletişim sorunları,
  • Çocuğun aile içinde şiddet, istismar gibi travmatik bir olay yaşaması,
  • Çocuğun beslenme, barınma ve giyinme gibi temel ihtiyaçların karşılanmaması,
  • Çocuğun bedensel bir engelinin bulunması.

Arkadaş Uyumsuzluğunun Belirtileri

Çocuklarda arkadaş uyumsuzluğu belirtileri şunlardır:

  • Çocuğun sürekli sinirli olması ve öfke patlamaları,
  • Çevresindekilere sürekli bağırma,
  • Endişeli, utangaç ya da korkak ruh hali,
  • Yalan söyleme,
  • Aşırı özgüven veya özgüven eksikliği,
  • Okula karşı ilgisiz olma,
  • Arkadaşlarıyla oyun oynamaktan kaçma,
  • Sürekli birileriyle yarış halinde olma,
  • Başkalarının eşyalarını çalma.

Arkadaş Uyumsuzluğunda Ebeveynlere Öneriler

Arkadaş uyumsuzluğu olan çocukların ebeveynleri, onlarla iletişim kurarken öncelikle sakin olmalıdır. Çocuğa bağırmamalı, çocuğun iyi davranışlarına ödül vermelidir. Anne ve baba çocuğun davranışlarını gözlemleyerek öğrenmeli ve çocuğa yapabileceği görevler vermelidir. Çocuk, kardeşleri ya da başka çocuklarla kıyaslanmamalıdır. Çocuğun okul hayatına devam etmekte zorlanması halinde, özel eğitim veren kurumlarda eğitimine devam etmelidir. Bu konuda anne ve babaların olumsuz tavır almamaları ve uzmanlardan destek alması gereklidir.

Arkadaş Uyumsuzluğu Tedavisi

Arkadaş uyumsuzluğu tedavisinde çocuğa terapi desteği verilir. Öncelikle çocukların olumsuz davranış sergileme nedenlerine bakılır. Sonrasında çocukta olumsuz davranışlara neden olan durumlara yönelik tedavi planı hazırlanır. Çoğunlukla bilişsel davranışçı terapi uygulanarak çocuktaki olumsuz değerler olumlu hale getirilebilir. Bu sayede çocuğun sosyal ilişkileri düzelmeye başlar.

Daha küçük yaşlarda olan çocuklara oyun terapisi desteği verilir. Oyun terapisi desteği sayesinde çocuklar daha etkin biçimde tedaviye dahil olur. Oyun terapisinde çocuğun sosyalleşme konusunda adımlar atması sağlanır.

Arkadaş Uyumsuzluğu İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Arkadaş uyumsuzluğu neden olur?

Arkadaş uyumsuzluğuna ailede sosyal uyum konusunda sorunlar olması, ailenin çocuğa yeterince ilgi ve sevgi göstermemesi, çocuğun sürekli baskı altında olması, anne baba ile çocuk arasındaki iletişim sorunları, çocuğun aile içinde şiddet, istismar gibi travmatik bir olay yaşaması gibi durumlar neden olur.

Çocuğun okul hayatına devam etmekte güçlük yaşaması durumunda, rehber öğretmenden de görüş alınarak, özel eğitim veren kurumlarda eğitimine devam etmelidir. Anne ve babaların böyle bir durumla karşılaştıklarında olumsuz tavır almamaları ve uzmanlardan destek alması gerekir.

Arkadaş uyumsuzluğu yaşayan çocuk, terapi desteğiyle sosyal ilişkilerini düzeltebilir. Çocuğa çoğunlukla bilişsel davranışçı terapi yöntemi ve oyun terapisi uygulanır.

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk ve Ergen Psikiyatri birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Doktor güncelleniyor.

Diğer Çocuk ve Ergen Psikiyatri Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler