Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk ve Ergen Psikiyatri Organik Nedenlerle Açıklanamayan Baş Ağrısı, Karın Ağrısı Gibi Psikosomatik Şikayetler

İnsanın ruhu da bedeni gibi acıyabilir. Hatta bazen o kadar acır ki, beden bu acıyı içselleştirir. Psikomatik şikâyetler de işte bu durumlarda, insanların iç dünyasındaki duygusal ve düşünsel çatışmaların hastalıklar şeklinde dışa vurmasıyla ortaya çıkar. Psikolojik kaynaklı bu hastalıklara günümüzde çok sık rastlanmaktadır. Dünya genelinde acil servis başvurularında %68’inin psikosomatik hastalıklar kaynaklı olduğu bilinmektedir.

Psikosomatik Bozukluk Nedir?

Ruhsal (zihinsel) kaynaklı bedensel hastalıkları verilen addır. Yunanca’dan gelen psiko ruh, soma ise beden anlamına gelmektedir. Psikosomatik bozukluk, organik bozukluklardan kaynaklanmayan bedensel yakınmalar ile ortaya çıkar ve psikolojik kaynaklı olduğu bilinmektedir. Yani insanların iç dünyasındaki duygusal ve düşünsel çatışmaların hastalıklar olarak kendini göstermesidir. Psikosomatik hastalıklar, duygu, düşünce ve beden arasındaki iletişime ve etkileşime işaret eden en belirgin örnektir.

İnsanların içe attıkları problemler bir müddet sonra insanın ruhuna ağır gelir ve onu hasta eder. Çünkü beden, ruhun yaşayıp kaldıramadığı problemleri bir şekilde dışa vurur. Hiçbir duygu içimizde sonsuza dek saklı kalmaz.

Günümüzde tıbbi hastalıklara %20-60 oranında psikiyatrik tanı konulmaktadır. Psikiyatrik tanı konulmasında hastanın ayrıntılı tıbbi öyküsünün alınması ve beden sağlığının bilinmesi tedavi açısından önemlidir. Psikotorop ilaç kullanımının yanında gerektiği zaman psikoterapiye de ağırlık verilmelidir.

Sık Görülen Psikosomatik Bozukluklar Nelerdir?

Günümüzde en sık görülen psikosomatik bozukluklar;

• Baş ağrısı, migren
  • Sırt, bel, boyun ve omuz ağrıları
  • Saç dökülmesi
  • Kas ağrıları
  • Sürekli yorgunluk ve bitkinlik
  • Egzama, akne, sedef gibi cilt hastalıkları
  • Yüksek tansiyon
  • Görme bozuklukları
  • Diyabet
  • Astım
  • Bağırsak sorunları, kabızlık
  • Ülser, gastrit gibi mide sorunları
  • Alerjiler
  • Kanser

Psikosomatik bozukluklar ile kanser arasında doğrudan bir ilişki kurulamayabilir. Ancak uzun süreli kırgınlık, suçluluk, kabullenememe, üzüntü ve stres gibi duyguların da kanser için büyük risk taşıdığı bilinmektedir. Bastırılmış duygular kronik strese yol açarak kanser riskini artırmaktadır.

Psikosomatik Bozuklukların Sebepleri Nelerdir?

Psikosomatik bozukluklar, insanların baş edemedikleri duyguları içlerine atmaları, bastırmaları sonrası ortaya çıkar. Psikosomatik bozukluklara neden olan durumlar ise;

• Çaresizlik ve ümitsizlik
  • Öfke
  • Acı ve üzüntü
  • Güvensizlik
  • Kin, nefret ve kıskançlık
  • Korku ve kaygılar
  • Hayal kırıklıkları, kırgınlık
  • Bastırılmış ve çözümlenmemiş duygular
  • Zihinsel olarak yarım kalmış, bitirilmemiş işler
  • Affedememe
  • Kabullenememe
  • Suçluluk gibi durumlardır.

Bu duyguların yanı sıra insanlar;

• Kendini ifade edemediğinde
  • Güçlü görünmek için duygularını bastırdığında
  • Olaylar karşısında ‘Hayır’ diyememeyi alışkanlık haline getirdiğinde
  • Sınır koyamadığında
  • Her şeyi ve herkesi kontrol etmeye, yönetmeye çalıştığında
  • Sürekli endişeli ve korku dolu olduğunda
  • Sorunlar ve kayıpları kabullenemediği durumlar karşısında da hasta olabilmektedir.

Psikosomatik Hastalıkların Tedavisi

Ruhsal kaynaklı sorunların temelinde ‘inkar’ ve ‘kabullenmeme’ yatar. Ne zaman ki insanlar başlarına gelen olumsuz durumları ‘kabullenme’ yoluna girerse tedaviye de başlamış olurlar. Esasında bu tür problem karşısında tedavi edilecek bir durum yoktur. İnsanlar ruhu ile özü ile temas kurarsa problemlerin de azalacağını göreceklerdir. Bunu yaparken en çok zorlanacağımız şey, bize iyi gelecek şeyleri yapmaktan ziyade bunu yapmaya kendimizi ikna etmektir.

İnsanlar sağlığa, mutluluğa, değişime adım attığı zaman mucizeler birer birer yaşanmaya başlar. Ruhsal problemlerin ilaçlarla çözülmeyeceği artık herkes tarafından bilinen bir gerçek… Psikosomatik rahatsızlık durumunda ise bizi hasta ve mutsuz eden duygularla yüzleşmeli ve bu olumsuz duyguları çözümleyerek iyileşme yoluna girilmelidir.

Psikosomatik Bozukluklarla İlgili Sık Sorulan Sorular

Zihinsel Faktörler Nasıl Fiziksel Ağrıya Neden Olabilir?

İnsan vücudu, stres, anksiyete ve korku gibi durumlara karşı tepki verecek şekilde tasarlanmıştır. Yani bedenimiz olumsuz durunlar karşısında tepki vermek üzere programlanmıştır. Panik atak buna en güzel örnektir.

Psikosomatik bozuklukların temelinde organik ağrılardan ziyade psikolojik sorunlar öne çıkar. Dolayısıyla akıl hastalığı bulunan kişilerde risk daha fazladır. Ayrıca kişisel eğilim, ailevi ve biyolojik etkiler, çevresel faktörler ve öğrenilmiş davranışlar psikosomatik bozuklukları artırma riski taşır.

Panik atak, nefes darlığı, nefes almada zorluk, baş dönmesi, yorgunluk, kalp çarpıntısı ve kas güçsüzlüğü en sık görülen belirtilerdir.

Evde bakım teknikleri ve ilaçla tedaviyi birleştirmek harika bir yoldur. Olaylar karşısında gevşemek, meditasyon teknikleri uygulamak, başka bir işle meşgul olmak, olumsuz veya zararlı davranışlardan kaçınmak gibi semptomlar zihinden uzaklaştırılmalı, bir psikiyatristten destek alınmalıdır.

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk ve Ergen Psikiyatri birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Doktor güncelleniyor.

Diğer Çocuk ve Ergen Psikiyatri Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.