Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk Cerrahisi Sünnet ve Diğer Penis (Pipi) Ameliyatları
Sünnet ve Diğer Penis (Pipi) Ameliyatları

Çocuk cerrahisi, bebeğin doğumundan 18 yaşına kadarki her türlü ameliyatı içermektedir. Bu kapsamda;

• Sünnet (Circumcision)
  • Doğuştan Sünnetli (Hipospadias)
  • Penil Kordi (Penis eğriliği)
  • İnmemiş yumurta (Kriptorşizm)
  • Hidrosel (Su fıtığı)
  • Spermatik Kordon Kisti (İç su dolu kist oluşumu)
  • Epididimoorşit (Testis İltihabı)
  • Varikosel (Toplardamarın varis tarzı genişlemesi)
  • Balanit, Postit ve Porostatit Enfeksiyonları gibi durumlarda cerrahi ameliyatlara ihtiyaç duyulabilir.

Sünnet (Circumcision) Nedir?

Penis başında bulunan ve glans adı verilen başı saran sünnet derisinin cerrahi yolla kesilerek alınması işlemine sünnet denilmektedir. Her yaşta yapılabildiği gibi özellikle cinselliğin keşfedilmediği küçük yaşlarda yapılması psikolojik açıdan daha önemlidir. Ayrıca ne kadar küçük yaşta yapılırsa o kadar hızlı iyileşme sağlanır.

Sünnet, dini inanışların yanı sıra sağlık açısından da önemli bir operasyondur. Hijyen, koruyucu sağlık bakımı ve çeşitli tıbbi nedenlerden dolayı sünnete ihtiyaç duyulabilir. Sünnetin üreme açısından hiçbir zararı bulunmamaktadır.

Sünnetin Faydaları Nelerdir?

Sünnetin, dini inanışların yanı sıra sağlık açısından da faydaları vardır. Bunlar;

• Penisi yıkamayı kolaylaştırır.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarını azaltır. İdrar yolu enfeksiyonları yapılmayan çocuklara oranla 8-10 kat azalır.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskinde azalma vardır. Sünnetli kişilerin HIV, sifiliz ve gonere gibi hastalıklara yakalanma riski daha azdır.
  • Penis kanseri riskini azaltır. Sünnetli erkeklerde penis kanserine yakalanma riski sünnetsizlere oranla 22 kat daha azdır. Ayrıca sünnetli erkeklerin kadın partnerinde de rahim ağzı kanseri daha az görülür.

Sünnet Kaç Yaşında Yapılmalıdır?

Sünnet her yaş yapılabilir. Ancak travmalara ve psikolojik sorunlara yol açılmaması için 2 yaş öncesi ve 5 yaş sonrası yapılması uygundur. Çocuğun cinsel kimliğini fark etmeye başladığı 2-5 yaş arası yapılacak sünnetlerde ise travma oluşma riski fazladır.

Sünnet Nasıl Yapılır? Sünnet Yöntemleri Nelerdir?

Cerrahi, lazer yada koter ve can yöntemi ile yapılmaktadır. Günümüzde en çok tercih edilen ve en güvenilen yöntem cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde sünnet derisi cerrahi yöntemle kesilerek uçları birbirine dikilir. Sünnet derisi gereği kadar alındığı için penisin büyümesi ve gelişimine engel teşkil etmez.

Lazer yönteminde ise elektrikli aletler kullanılır. Çok fazla önerilmemektedir. Çan yönteminde ise sünnet derisi iki metal plaka arasında sıkıştırılır ve dışta kalan kısım kesilir. Tecrübeli ellerde yapılırsa hiçbir sakıncası bulunmaz.

Çocuk Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Çocuk Cerrahisi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.