Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk Cerrahisi Sünnet ve Diğer Penis (Pipi) Ameliyatları
Sünnet ve Diğer Penis (Pipi) Ameliyatları

Sünnet ve Diğer Penis (Pipi) Ameliyatları

Çocuk cerrahisi, bebeğin doğumundan 18 yaşına kadarki her türlü ameliyatı içermektedir. Bu kapsamda;

  • Sünnet (Circumcision)
  • Doğuştan Sünnetli (Hipospadias)
  • Penil Kordi (Penis eğriliği)
  • İnmemiş yumurta (Kriptorşizm)
  • Hidrosel (Su fıtığı)
  • Spermatik Kordon Kisti (İç su dolu kist oluşumu)
  • Epididimoorşit (Testis İltihabı)
  • Varikosel (Toplardamarın varis tarzı genişlemesi)
  • Balanit, Postit ve Porostatit Enfeksiyonları gibi durumlarda cerrahi ameliyatlara ihtiyaç duyulabilir.

Yazı İçeriği

Sünnet (Circumcision) Nedir?

Penis başında bulunan ve glans adı verilen başı saran sünnet derisinin cerrahi yolla kesilerek alınması işlemine sünnet denilmektedir. Her yaşta yapılabildiği gibi özellikle cinselliğin keşfedilmediği küçük yaşlarda yapılması psikolojik açıdan daha önemlidir. Ayrıca ne kadar küçük yaşta yapılırsa o kadar hızlı iyileşme sağlanır.

Sünnet, dini inanışların yanı sıra sağlık açısından da önemli bir operasyondur. Hijyen, koruyucu sağlık bakımı ve çeşitli tıbbi nedenlerden dolayı sünnete ihtiyaç duyulabilir. Sünnetin üreme açısından hiçbir zararı bulunmamaktadır.

Sünnetin Faydaları Nelerdir?

Sünnetin, dini inanışların yanı sıra sağlık açısından da faydaları vardır. Bunlar;

  • Penisi yıkamayı kolaylaştırır.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarını azaltır. İdrar yolu enfeksiyonları yapılmayan çocuklara oranla 8-10 kat azalır.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskinde azalma vardır. Sünnetli kişilerin HIV, sifiliz ve gonere gibi hastalıklara yakalanma riski daha azdır.
  • Penis kanseri riskini azaltır. Sünnetli erkeklerde penis kanserine yakalanma riski sünnetsizlere oranla 22 kat daha azdır. Ayrıca sünnetli erkeklerin kadın partnerinde de rahim ağzı kanseri daha az görülür.

Sünnet Kaç Yaşında Yapılmalıdır?

Sünnet her yaş yapılabilir. Ancak travmalara ve psikolojik sorunlara yol açılmaması için 2 yaş öncesi ve 5 yaş sonrası yapılması uygundur. Çocuğun cinsel kimliğini fark etmeye başladığı 2-5 yaş arası yapılacak sünnetlerde ise travma oluşma riski fazladır.

Sünnet Nasıl Yapılır? Sünnet Yöntemleri Nelerdir?

Cerrahi, lazer yada koter ve can yöntemi ile yapılmaktadır. Günümüzde en çok tercih edilen ve en güvenilen yöntem cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde sünnet derisi cerrahi yöntemle kesilerek uçları birbirine dikilir. Sünnet derisi gereği kadar alındığı için penisin büyümesi ve gelişimine engel teşkil etmez.

Lazer yönteminde ise elektrikli aletler kullanılır. Çok fazla önerilmemektedir. Çan yönteminde ise sünnet derisi iki metal plaka arasında sıkıştırılır ve dışta kalan kısım kesilir. Tecrübeli ellerde yapılırsa hiçbir sakıncası bulunmaz.

Sünnet Ameliyatını Kim Yapmalı?

Sünnet ameliyatları mutlaka uzman bir doktor veya cerrah tarafından gerçekleştirilmelidir. Sünnet ameliyatlarının steril koşullarda ve uygun tıbbi ekipmanlar kullanılarak yapılmalıdır. Ameliyatın başarısı ve güvenliği için pediatrik cerrahi alanında eğitimli ve tecrübeli bir uzman gerekmektedir. Bu uzmanlar çocuğun ihtiyaçlarını karşılamakta ve rahatlığını sağlamakta önemli rol oynar.

Sünnet Ameliyatının Süreci Nasıl Olur?

Sünnet operasyonları klinik koşullar altında, steril bir ortamda gerçekleştirilir. Ameliyat, gerektiğinde genel anestezi ile uygulanırken çoğunlukla lokal anestezi yeterli olmaktadır. Penisin sünnet bölgesine lokal anestezik ilaç enjeksiyonu yapılır. Bu sayede sünnet ameliyatı sırasında çocuk herhangi bir ağrı hissetmez.

Genel anestezi yöntemi çoğunlukla küçük yaştaki çocuklarda tercih edilir. Bu operasyonlarda hasta ameliyat öncesinde anestezi ilacı verilerek uyutulmaktadır. Hasta bu operasyonun ardından ameliyata dair bir şey hatırlaması, operasyon sırasında hiçbir şey hissetmez.

Sünnet Ameliyatının Aşamaları

  • Anestezi
  • Penisin sünnet bölgesinin temizlenmesi ve steril hale getirilmesini kapsayan cerrahi hazırlık kısmı
  • Sünnet derisinin cerrahi ekipmanlar kullanılarak çıkarılması
  • Operasyon bölgesinde kanama kontrolünün yapılması
  • Sünnet edilen bölgenin kendiliğinden eriyen dikişlerle dikilmesi

Sünnet Ameliyatında Ne Kadar Anestezi Verilir?

Ameliyat esnasında uygulanan lokal anestezinin miktarı, bölgen in büyüklüğüne, çocuğun genel sağlık durumuna ve yaşına dikkat ederek kararlaştırılır. Bu alanda uzmanlaşmış çocuk cerrahı veya doktor, çocuğun gereksinimlerine göre en doğru anestezi dozuna karar verir.

Sünnet Ameliyatının İyileşme Süreci Nasıl Olur?

Sünnet operasyonunun ardından iyileşme süreci, tercih edilen ameliyat yöntemine ve çocuğun yaşına göre değişebilmektedir.

Örneğin yeni doğan bebeklerde yapılan sünnet ameliyatı sonrası bebek 4-5 gün içerisinde iyileşebilmektedir. Bu süre zarfında çocuğun sünnet bölgesinde minik kızarıklıklar veya şişlikler gözlenebilir. Bunun haricinde penis ucunda minimal düzeyde kanamalar yaşanabilmektedir. Bu kanamalar çoğunlukla bir müdahaleye gerek duymaksızın kendiliğinden durmaktadır.

Çocukların sünnetinde ise iyileşme süresi 10 – 14 günü bulabilmektedir. İyileşme sürecinde sünnet bölgesinde gözlenebilecek şişlik ve kızarıklık gibi semptomlar daha büyük boyutlardadır. Yine aynı şekilde penis ucunda da fazlaca kanamalar olabilir. Bu durumda doktorun tavsiye ettiği yöntemle pansuman uygulanması gerekebilir.

Sünnet Sonrası İyileşme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ameliyattan sonra yaşanabilecek ağrı şikayetlerine karşı doktorun tavsiye ettiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanılmaması gerekir.
  • Penis bölgesinin hijyen ve temizliğinin tam olarak sağlanması gerekir. Bunun için penis bölgesi gün içerisinde birkaç defa sabunlu suyla yıkanmalıdır.
  • Ameliyat gerçekleştikten sonraki 48 saat süresince banyo yapılmamalıdır.
  • Yetişkin sünnetlerinde ameliyatın ardından 4-6 hafta kadar süre boyunca cinsel birliktelikten kaçınılmalıdır.

Sünnet operasyonun da diğer her cerrahi girişimde olduğu gibi bazı komplikasyonları bulunmaktadır. Enfeksiyon, kanama, anesteziye dair komplikasyonlar ve penis başının yaralanması oluşabilecek komplikasyonlara örnektir.

Sünnet Ameliyatının Hatalı Yapılması Nelere Sebep Olur?

Sünnet operasyonlarının hatalı şekilde yapılması sünnet derisinin yanlış şekilde kesilmesi, sinir hasarına, cinsel işlev bozukluklarına veya skar dokusu oluşumuna neden olabilmektedir. Bu yüzden sünnet operasyonları mutlaka uygun tıbbi koşullar altında uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir.

Lazerle Sünnet Nedir?

Lazerle gerçekleştirilen sünnet, geleneksel cerrahi yöntemiyle yapılan sünnete karşı geliştirilmiş modern ve teknolojik bir yöntemdir. Lazerli sünnette iyileşme süreci daha hızlıdır. Kanama ve benzeri enfeksiyonların gelişme riski daha düşüktür.

Dikişsiz Sünnet Nedir?

Dikişsiz sünnet klasik yöntemdeki dikiş kullanımının ya tamamen ortadan kaldırıldığı ya da minimum seviyelere indirildiği yöntemdir. Dikişsiz sünnet operasyonlarında hastaya özel tasarlanan klips ve klamplardan faydalanılır. Bu klips ve klamplar sünnet bölgesinde cildin bir arada kalmasını sağlar.

Çocuk Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Çocuk Cerrahisi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler