Çocuklukta ölü dokuların ve deri lezyonlarının alınması, küçük yara ve kesilerin kapatılması, apse boşaltılması, cilt ve cilt altında kitle oluşturan yabancı cisim ve lezyonların (kist ve kitleler) tanı ve tedavisi gibi küçük müdahale ameliyatı kapsamında yer alır.
Birçok kitlenin en iyi tedavisi cerrahi yönden çıkartılmasıdır. Bu operasyonlarda tümörle birlikte bir miktar sağlam doku alınması da hastalığın nüksetmesini de azaltır.
Uygun hastalar lokal anestezi ile ameliyat edilir. Operasyon öncesi leyzon ve çevresi kremlerle uyuşturulur, bölge antiseptik ile temizlenir. Bölge iyice uyuştuktan sonra kitle çıkarılır. Ardından yara dikilip pansuman edilir.
Biyopsi için çıkarılan dokular pataloji laboratuvarlarına gönderilir. Patolojik sonuçlar çıktıktan sonra tanı kesinleşir.
Dikişler 4-5 gün içerisinde alınır. Dikişlerin alınma süresi kol ve bacaklarda 7-10 gün, saçlı deride 5-7 gün, ayaklarda ise 10-14 gün arasındadır.
Kistler vücudumuzda meydana gelen herhangi bir rahatsızlığın habercisi olabileceği gibi yalnızca vücut tarafından atılamayıp biriken kan, yağ ve irin artıklarından dolayı da oluşabilir. Bazı kistler dokuda meydana gelen boşalmaların sonucunda oluşurken bazı kistler doğuştan kalıtsal olarak aktarılan hastalıklar şeklinde de karşımıza çıkabilir. Geçirilen cerrahi operasyonlar, travmalar veya enfeksiyonlar da kistleri meydana getirebilir. Ancak kist tanısı konulan vakaların büyük çoğunluğunda herhangi bir nedene dayanmayan kistler söz konusudur. Kist oluşumuna yol açan faktörleri sıralamamız gerekirse:
Kistler genel olarak yavaş gelişirler ve bu başlangıç aşamasında herhangi bir ağrı şikayetine neden olmazlar. Buna karşın aşırı büyümeleri ve baskı yapmaları sonucu fark edilirler. Nadiren bu kistler vücudumuzdaki başka bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Genellikle bir başka rahatsızlık için uygulanan tetkikler esnasında rastlantısal şekilde tespit edilirler.
Kist tanısı koymak için kullanılan en etkili teknik ultrasonografi teknolojisidir. Fakat bazı durumlarda EMAR ve tomografiden de faydalanmak gerekir. Zira doktorlar kistleri incelerken içeriğine ve torbacığın duvarına odaklanırlar. Duvarı kalınlaşmış ve koyu renkli içeriğe sahip kistleri daha ciddi biçimde irdelemek gerekir. Özellikle tiroid kistlerinde görülen bu duvar yapısı ve içerik ultrason ve iğne biyopsisi ile incelenmelidir. Basit kistler genellikle ultrason eşliğinde bir iğne ile boşaltılabilir. Bu sayede tedavi edilebilirler. Fakat daha kritik düzeyde olan kistler için cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilir.
Eğer kistler cerrahi tedavi yöntemi ile alınacaksa ilk olarak bazı testler yapılması gerekir. Kist ameliyatlarının öncesinde hastaya genel bir sağlık taraması uygulanır. Kistin bulunduğu bölgede başka kistlerin var olup olmadığı kontrol edilir. Bunun için ultrason, tomografi, kan testi veya MR gibi tetkiklerden yararlanılır. Ameliyat ile alınacak olan kistin iç yapısı, yayılma olasılığı ve büyüklüğü derinlemesine şekilde değerlendirilir.
Kistin meydana gelmesinin altında yatan nedenlerin doğru tespit edilmesi, kistin nüks etme riskini de minimal seviyelere düşürür. Tüm bunların sonucunda doktor ameliyata karar verebilir. Enfeksiyon riskine karşı hasta korumaya alınır ve operasyondan bir saat kadar önce koruyucu antibiyotik uygulanır. Ameliyattan önce kullandığınız ilaçlar hakkında da doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.
Kistlerin ilaç uygulamaları ile tedavi edilemediği durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri gündeme gelir. Kistlerin dokudan cerrahi prosedür ile çıkartılmasına kist ameliyatı adı verilir. Hastanın durumu ve ihtiyaçlarına göre kapalı veya açık ameliyat şeklinde uygulanabilmektedir. Son yıllarda laparoskopik cerrahi yani kapalı ameliyat çok daha fazla talep görüyor. Zira kapalı ameliyatlarda enfeksiyon riski daha az ve iyileşme süreci çok daha hızlı. Buna karşın hastanın fazla kilolu olduğu veya kistin daha büyük olduğu vakalarda açık ameliyat tercih edilmektedir.
Kist ameliyatlarının sonrasında hasta uyanma odasına alınır ve burada bir – iki saat kadar bekletilir. Hastanın değerleri normale döndükten sonra servis odasına alınır. Kapalı operasyonların ardından iyileşme süreci çok daha hızlı gelişir. Hasta daha ağrısız ve konforlu bir iyileşme süreci yaşar.
Laparoskopik kist ameliyatlarının ardından hastanın dikkat etmesi gereken şeyleri sıralamamamız gerekirse:
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.