Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk Cerrahisi Mide ve Bağırsak Tıkanıkları ile Diğer Cerrahi Hastalıkları
Mide ve Bağırsak Tıkanıkları ile Diğer Cerrahi Hastalıkları

Çocuk cerrahisi 0-18 yaş arası grupta yapılan tüm cerrahi işlemleri kapsar. Bu kapsamda doğumdan önce ve doğumdan sonra ortay çıkan bütün anomalilerin bütün cerrahi tedavileri yapılır. Mide ve bağırsak kaynaklı hastalıkların cerrahi tedavisi de çocuk cerrahinin alanına girer.

Yazı İçeriği

Çocuklarda Mide ve Bağırsak Hastalıkları Nelerdir?

Bu kapsamda Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde mide ve bağırsak kaynaklı;

• Mide ve bağırsak delinmeleri
  • Doğuştan mide çıkışında darlık (Konjenital hipertrofik pilor stenozu)
  • Mide Delinmesi (Peptik ülser perforasyonları)
  • Mide ve barsak kanamaları- Ağız veya makattan kan gelmesi (GİS kanamaları)
  • Feleksible Özefagoskopi ve Endoskopi
  • Kapalı mide ameliyatları
  • Konjenital bağırsak atrezileri (Doğuştan bağırsakların tıkalı/kapalı olması)
  • Omfalosel (Çocuğun bağırsaklarının doğuştan karın dışında olması)
  • Gastroşisiz (Bağırsakların karın dışında doğması)
  • Nekrotizan enterokolit (Bağırsakların gangrene gitmesi)
  • Hirschsprung (Bağırsak felci) hastalığı
  • Bağırsak düğümlenmesi (İnvajinasyon) ameliyatları
  • İnce bağırsak atrezisi (İntestinalatrezi)
  • Kısa bağırsak sendromu hastalıklarının cerrahi tedavisi yapılmaktadır.

Bebeklerde Sindirim Sistemi Sorunlarına Cerrahi Tedaviler

Bebeklerde gözlenen sindirim sistemi sorunları; ince bağırsak, yemek borusu ve onikiparmak bağırsağı tıkanıklıkları ile anüsün kapalı olmasından kaynaklanır. Doğuştan gelen sindirim sistemi problemlerinde erken tanı konulması ve doğru tedavi planlaması, tedavinin başarısında önemli rol oynuyor. Bu gibi problemler doğum gerçekleştikten hemen sonra, özellikli cerrahi müdahaleler ile tedavi edilebilmektedir.

Beslenirken Morarma, Kusma ve Öksürük Varsa

Bebeklerde en sık rastladığımız sindirim sistemi sorunlarından birisi bebeğin yemek borusunda meydana gelen tıkanıklıklardır. Hastalığın görülme sıklığından söz etmek gerekirse, ortalama 4500 canlı doğumdan birinde görülmektedir. Gebelik döneminde yapılan ultrasonografi tetkiklerinde bebeğin mide cebi görülmediği taktirde bu hastalıktan şüphe edilebilir. Kesin tanı koyabilmek içinse bebeğin doğumundan sonra bazı incelemeler yapmak gerekir. Yemek borusunda tıkanıklık olan bebekler genellikle tükürüklerini yutamazlar. Bu gibi vakalarda kusma, öksürük, solunum problemleri ve morarma gibi semptomlar yaşanır. Geçmiş yıllarda bebek için yaşamsal tehdit arz eden bu rahatsızlık günümüzde ön tedaviler ve ameliyat yöntemi ile sorunsuz şekilde tedavi edilebilmektedir.

Kromozom Sorunları ve Bağırsak Tıkanıklığı İlişkisi

Bebeklerde yaygın biçimde gözlenen doğumsal sindirim sistemi anomalilerinden biri duodenal tıkanıklıktır. Mideden sonra gelen onikiparmak bağırsağının bir bölümünün tıkanması sonucunda ortaya çıkar. Genellikle 5-10 bin doğumda bir gözlenir. Bu tıkanıklıklarda down sendromu benzeri kromozom sorunlarının etkisi vardır. Hamileliğin ikinci yarısından sonra gerçekleştirilen ultrasonografi tetkikinde hastalıktan şüphe etmemizi sağlayacak veriler toplanabilir. Ancak hastalığa dair kesin tanı koyulabilmesi için bebeğin doğması gerekir. Bu bebeklerde beslenme sorunları ve kusma gibi şikayetler görülür. Cerrahi müdahaleler ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.

Bağırsaklar Genişlemiş ve Amniyon Sıvısı Artmışsa

Onikaparmak bağırsağının sonrasında ince ve kalın bağırsak gelir. İnce bağırsakta doğuştan bir tıkanıklık durumu yaşanabilir. Bu hastalık ortalama her bin canlı doğumda bir gözlenmektedir. Yine hamileliğin ikinci yarısındaki ultrasonografi muayenesi sırasında fark edilebilir. Genişleyen bağırsaklar ve amniyon sıvısındaki artış, hastalıktan şüphelenmesi için önemli bir veridir. Doğumdan sonra bebeklerde kusma ve beslenme sorunları gözlenir. İlk olarak medikal tedaviler uygulanır ve sonrasında özellikli cerrahi girişimlerle hastalık tedavi edilebilir. Bu sayede bebek sağlıklı şekilde yaşamına devam edebilir.

Kapalı Anüs İle Doğan Bebekler Sağlıklı Yaşayabiliyor

Kapalı anüs sorunu küresel ölçekte ortalama her beş bin bebekten birinde gözlenebilmektedir. Ülkemizde ise her yıl 250, 300 civarında yeni kapalı anüs vakası kayda geçer. Eski yıllarda bu sorunla doğan bebekler yaşamlarını yitirebiliyorlardı. Ancak özellikli cerrahiler sayesinde günümüzde bebeklerin büyük çoğunluğu sağlıklı şekilde yaşamlarını sürdürebiliyor.

Erken Tanı ve Uygun Tedaviler Bebeğin Hayatını Kurtarıyor

Sindirim sistemi sorunlarının tedavisinde başarı için en önemli unsur erken tanı ve doğru tedavi planlamasıdır. Doğumdan önce ultrasonografi tetkikleri ile sindirim sistemi sorunlarına ilişkin şüpheler kaydedilir. Doğumun ardından gerçekleştirilecek muayene ile birlikte kesin tanı konulabilmektedir. Bu gibi vakalarda doğum muhakkak çocuk cerrahisi branşı olan ve yenidoğan yoğun bakım ünitesine sahip bir hastanede gerçekleştirilmelidir.

Çocuk Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Çocuk Cerrahisi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.