Çocuk cerrahisi 0-18 yaş arası grupta yapılan tüm cerrahi işlemleri kapsar. Bu kapsamda doğumdan önce ve doğumdan sonra ortay çıkan bütün anomalilerin bütün cerrahi tedavileri yapılır. Mide ve bağırsak kaynaklı hastalıkların cerrahi tedavisi de çocuk cerrahinin alanına girer.
Bu kapsamda Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde mide ve bağırsak kaynaklı;
Bebeklerde gözlenen sindirim sistemi sorunları; ince bağırsak, yemek borusu ve onikiparmak bağırsağı tıkanıklıkları ile anüsün kapalı olmasından kaynaklanır. Doğuştan gelen sindirim sistemi problemlerinde erken tanı konulması ve doğru tedavi planlaması, tedavinin başarısında önemli rol oynuyor. Bu gibi problemler doğum gerçekleştikten hemen sonra, özellikli cerrahi müdahaleler ile tedavi edilebilmektedir.
Bebeklerde en sık rastladığımız sindirim sistemi sorunlarından birisi bebeğin yemek borusunda meydana gelen tıkanıklıklardır. Hastalığın görülme sıklığından söz etmek gerekirse, ortalama 4500 canlı doğumdan birinde görülmektedir. Gebelik döneminde yapılan ultrasonografi tetkiklerinde bebeğin mide cebi görülmediği taktirde bu hastalıktan şüphe edilebilir. Kesin tanı koyabilmek içinse bebeğin doğumundan sonra bazı incelemeler yapmak gerekir. Yemek borusunda tıkanıklık olan bebekler genellikle tükürüklerini yutamazlar. Bu gibi vakalarda kusma, öksürük, solunum problemleri ve morarma gibi semptomlar yaşanır. Geçmiş yıllarda bebek için yaşamsal tehdit arz eden bu rahatsızlık günümüzde ön tedaviler ve ameliyat yöntemi ile sorunsuz şekilde tedavi edilebilmektedir.
Bebeklerde yaygın biçimde gözlenen doğumsal sindirim sistemi anomalilerinden biri duodenal tıkanıklıktır. Mideden sonra gelen onikiparmak bağırsağının bir bölümünün tıkanması sonucunda ortaya çıkar. Genellikle 5-10 bin doğumda bir gözlenir. Bu tıkanıklıklarda down sendromu benzeri kromozom sorunlarının etkisi vardır. Hamileliğin ikinci yarısından sonra gerçekleştirilen ultrasonografi tetkikinde hastalıktan şüphe etmemizi sağlayacak veriler toplanabilir. Ancak hastalığa dair kesin tanı koyulabilmesi için bebeğin doğması gerekir. Bu bebeklerde beslenme sorunları ve kusma gibi şikayetler görülür. Cerrahi müdahaleler ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.
Onikaparmak bağırsağının sonrasında ince ve kalın bağırsak gelir. İnce bağırsakta doğuştan bir tıkanıklık durumu yaşanabilir. Bu hastalık ortalama her bin canlı doğumda bir gözlenmektedir. Yine hamileliğin ikinci yarısındaki ultrasonografi muayenesi sırasında fark edilebilir. Genişleyen bağırsaklar ve amniyon sıvısındaki artış, hastalıktan şüphelenmesi için önemli bir veridir. Doğumdan sonra bebeklerde kusma ve beslenme sorunları gözlenir. İlk olarak medikal tedaviler uygulanır ve sonrasında özellikli cerrahi girişimlerle hastalık tedavi edilebilir. Bu sayede bebek sağlıklı şekilde yaşamına devam edebilir.
Kapalı anüs sorunu küresel ölçekte ortalama her beş bin bebekten birinde gözlenebilmektedir. Ülkemizde ise her yıl 250, 300 civarında yeni kapalı anüs vakası kayda geçer. Eski yıllarda bu sorunla doğan bebekler yaşamlarını yitirebiliyorlardı. Ancak özellikli cerrahiler sayesinde günümüzde bebeklerin büyük çoğunluğu sağlıklı şekilde yaşamlarını sürdürebiliyor.
Sindirim sistemi sorunlarının tedavisinde başarı için en önemli unsur erken tanı ve doğru tedavi planlamasıdır. Doğumdan önce ultrasonografi tetkikleri ile sindirim sistemi sorunlarına ilişkin şüpheler kaydedilir. Doğumun ardından gerçekleştirilecek muayene ile birlikte kesin tanı konulabilmektedir. Bu gibi vakalarda doğum muhakkak çocuk cerrahisi branşı olan ve yenidoğan yoğun bakım ünitesine sahip bir hastanede gerçekleştirilmelidir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.