Erkek çocuklarda doğuştan gelen penis eğriliği durumuna denilir. Konjenital penil kurvatör de denilmektedir. Penis eğriliği, penis erekte halde iken fark edilir. Ergenlik öncesi düzeltilmesi gerekir. 1000 doğumda 2 görülme sıklığı vardır. İdrar deliğinin glansın ucunda değil altında olduğu (hipospadias) hastalık ile birlikte görülmektedir. Hipospadias, penis eğriliğinin tanısında da önemli bir etkendir.
Penil kordi vakalarının %50’sinde penis öne doğru (ventral), %25’i daha çok sol olmak üzere sağa veya sola doğru (lateral deviasyon), %20’si lateral ve ventral birlikte, %5’i de geriye doğru (dorsal deviasyon) şeklinde görülmektedir. Eğrilik derecesi hafif iken sorun teşkil etmez ancak ciddi olanlar vajinal girişi zorlaştırarak cinsel ilişkide rahatsızlık oluşturur, bu da psikolojik travmalara neden olabilmektedir.
Penil kordi vakalarında 30 dereceye kadar olan eğrilikler fark edilmeyebilir ve tedavi edilmemesi de sorun çıkarmaz. Ancak 30 dereceden fazla olan eğrilikler hem işemeyi hem de ilerleyen zamanlarda cinsel yaşamı olumsuz etkiler. İleri derecede penis eğriliği ağrılı cinsel ilişki ve cinsel ilişkide penis kırılması gibi durumlara neden olabilir. Bu da psikolojik sorunlara yol açabilir.
Konjenital penil kuvatür veya kordi olarak da adlandırılan bu durum erkek çocuklarının doğuştan penis eğriliği yaşamasına verilen tıbbi isimdir. Erkek çocuklarında penis eğriliği vakaları ergenlik döneminden önce mutlaka düzeltilmesi gereken doğumsal bir anormalliktir. Çocuklarda penis eğriliği durumu ancak ebeveynler tarafından çocuğun ereksiyon olduğu sırada fark edilir. Basit bir cerrahi girişimle düzeltilebilecek olan bu problem ihmal edilmemesi gereken önemli bir sağlık sorunudur.
Hastalığın kaynağını irdelemek gerekirse çocuk anne karnındayken penisi meydana getiren üç süngerimsi yapının tam anlamıyla gelişmemesi hastalığa neden olmaktadır. Her bin doğumdan ortalama ikisinde penis eğriliği saptanmaktadır. Tespit edilen penis eğriliği vakalarının büyük bir çoğunluğu hafif düzeydedir. Kordi vakalarında penis geriye, öne, sağa veya sola doğru eğrilen bir halde bulunabilir. Genellikle öne doğru eğrilik gözlenmektedir. Hastaların yaklaşık yüzde ellilik kısmında penis, öne doğru eğridir. Ancak çocuklarda penis eğriliği sorununun Peyronie hastalığı ile karıştırılmaması gerekir.
Penis eğriliği durumu ancak çocuk ereksiyon halindeyken fark edilebilmektedir. Çocuk ereksiyon olduğunda penisinin eğri bir yapıya büründüğünü fark eder. Çocuklar bundan çekinse de bu durumu aileleriyle paylaşmaları gerekir. Çünkü Kordi mutlaka tedavie dilmesi gereken bir anomalidir. Ereksiyon halindeki penisin fotoğraflanması ve bu şekilde doktora başvurulması gerekir. Bu sayede üroloji hekimi tarafından kesin penis eğriliği tanısı konulabilmektedir. Eğriliğin aşırı seviyede olduğu vakalar çocuk yaşta sertleşme olmadan dahi fark edilebilir. Başka doğumsal ürolojik anomalilerle birlikte de görülebilen kordi, bazı durumlarda idrar deliğinin doğru konumda olmaması veya inmemiş testis rahatsızlığı ile de birlikte ortaya çıkabilir.
Penil kordi tedavisinde amaç penisteki eğriliği cerrahi yöntemlerle düzeltmektir. Ameliyat her yaşta yapılabilir. Ancak psikolojik sorunlara yol açmamak için en uygun zaman 6-24 ay arasıdır. Bu aralıklarda yapılan ameliyatlar, çocuk cinselliğini keşfetmediği için sorun oluşturmaz.
Genel anestezi altında yapılan penil kordi ameliyatında önce penis derisi sünnet altından kesilerek soyulur. Ardından penis suni yollarla erekte edilerek eğriliğin yeri ve şiddeti tespit edilir. Vakanın yeri ve şiddetine göre ameliyat tekniği belirlenerek uygulanır. Eğrilik düzeltildikten sonra deri tekrar eski haline getirilip dikilir.
Penis eğriliği vakalarının tamamının tedavi edilmesi gerekmez. Penis eğriliği ancak 30 dereceyi aşıyorsa tedavi gerekli hale gelir. Zira 30 derecenin üzerindeki eğriliklerde kişinin cinsel birleşimde bulunması zorlaşır. Fakat çocuk hastalar için ameliyat kararı alınmasında başka nedenler de etkili olmaktadır. Örnek vermek gerekirse çocuk hastada hipospadias veya inmemiş testis sorunları da mevcut ise tek seans içerisinde kordi de dahil olmak üzere tüm bu sorunlar düzeltilebilmektedir. Ameliyatın çocuk iki yaşını tamamlamadan evvel yapılması tavsiye edilmektedir. Ereksiyon sırasında fark edilen penis eğriliğinin mümkün olduğunca erken aşamada tedavi edilmesi önerilir.
Penis eğriliği ameliyatının temel prosedürü penisin sünnet hattından açılan bir kesi ile penis derisinin sıyrılması esasına dayanır. Çocuklarda penis eğriliği vakalarında uygulanan çeşitli yöntem ve teknikler mevcuttur. En sık tercih edilen cerrahi prosedür ise eğriliğin karşı kısmına süturlar atarak eğriliğin düzeltilmesidir.
Bazı vakalarda eğriliği düzeltmek için greft kullanılır. Ameliyat sırasında hastanın penis damarına veya sinir yapısına zarar verilmemesi gerekir. Cerrahi operasyonun ardından hastanın penisinde herhangi bir iz kalmaması ameliyatın en büyük avantajlarından biridir. Cerrahi müdahalenin arından bir gün sonra hasta taburcu edilebilir. Ancak yine de ameliyatın ardından penisin bir süreliğine sargılı kalması tavsiye edilmektedir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.