Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk Cerrahisi Labial Füzyon (Kız Çocuklarda Vajen Kapalılığı)
Labial Füzyon (Kız Çocuklarda Vajen Kapalılığı)

Labial Füzyon (Kız Çocuklarda Vajen Kapalılığı)

Kadınlık organında bulunan genital dudaklara labium denilir. Genital dudakların birbirine yapışmasına ise labial füzyon denilir. ‘Labial sineşi’ veya ‘labial adhezyon’ olarak da adlandırılmaktadır.

Labial Füzyon Nedir?

Kız çocuklarının genital bölgelerinde iç dudakların birbirine yapışık olması durumudur. Halk arasında ‘rahimde yapışıklık’ veya ‘rahim ağzının kapanması’ olarak da bilinmektedir. Ancak bu durumun rahimle hiçbir ilişkisi yoktur.

Kız çocukları, çatallı işeme nedeniyle idrar yaparken zorlanır, genital bölgede kaşıntı görülür.

Labial Füzyon Neden Olur?

Labial füzyonun nedeni tam olarak bilinememekle birlikte anneden bebeğe geçen östrojen hormonunun eksikliğine bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir. Düşük östrojen seviyesi ve hijyendeki aşırılıklar yapışıklık riskini artırır.

Çocuğun genital bölgesinin bastırarak silinmesi, ıslak mendiller, idrar içeriği, uygun olmayan sabun veya şampuan kullanımı ve mantar enfeksiyonları da yapışmayı tetikleyen durumlardır.

Labial Füzyon Belirtileri

Labial füzyon genellikle doktor muayenesinde saptanır. Nadir olarak idrar yaparken güçlük yaşanması, idrar sonrası çamaşır ıslanması ve idrar yolu enfeksiyonları oluşur.

Yapışma iç dudakların anüse yakın kısmında olduğu zaman şikâyetler ortaya çıkmaz ancak klitorise ilerlerse belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler;

  • Çatallı işeme, idrar yaparken zorlanma
  • Sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonları
  • Sıklıkla görülen vajinal enfeksiyonlar
  • Orgazm problemleri
  • Cinsel ilişki esnası ağrı (disparoni) şeklinde görülür.

Yapışıklık ilerleyip vajina girişi kapandığında cinsel ilişki gerçekleşemez, adet görememe sıkıntıları ortaya çıkar. Bazı durumlarda idrar çıkışı kapalı olduğu için böbrek yetmezliği de gelişebilir.

Labial Füzyonun Bebeklerde Görülme Sıklığı Nedir?

Labial füzyonun en sık görüldüğü dönemlerden biri bebeklik/çocukluk dönemidir. Bu dönemde labial füzyon görülme sıklığı %0,6-3 arasında değişmektedir.

Labial Füzyon Tedavisi

İdrar yaparken zorlanmaya neden olduğu için tedavi edilmesi gerekir. Tedavide ilk olarak östrojenli veya steroidli kremler kullanılır. Ancak östrojen hormonu nedeniyle meme büyümesi ve kıllanma gibi yan etkiler görülebilmektedir. Eğer kremlerle yapışıklık açılmazsa cerrahi müdahale seçeneği ele alınır.

Cerrahi müdahale ise genel ve lokal anestezi altında yapılır. Operasyonda herhangi bir kesme yapılmadan küçük dudaklar birbirinden ayrılır. Operasyonla birlikte çocukta idrar tutma gibi sorunlar görülebilir. Bu sorunlar ise ılık su oturma banyoları ile aşılmaktadır.

Labial Füzyon Tekrarlar Mı?

Labial füzyon problemi tekrarlayabilir. Genital bölgenin aşırı ve az hijyeni bu problemin tekrarlamasına neden olabilir. Bunun için aşırılıklardan kaçınılmalıdır.

Çocuk Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Çocuk Cerrahisi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler