Kolon kanseri, kolon ya da rektumun iç kısmında anormal ve kontrolsüz hücre büyümesiyle başlar. Bu büyümeler polip olarak meydana gelir. Kanser gelişen polipler, zaman içinde kolon ve rektum duvarına doğru büyür. Hayatı tehdit eden bir hastalık olan kolon kanserinin erken teşhiste tedavisi mümkündür.
İçindekiler
Kolonun iç astarında yer alan hücrelerin anormal ve kontrolsüz olarak büyüyerek, kalın bağırsakta başlayan kansere denir. Her yaşta görülebilen bu kanser, çoğunlukla yaşlı yetişkinlerde görülür.
Tarama kolonoskopilerinde kalın bağırsakta polip görüldüyse kanserleşmeden alınması ve hastalığın engellenmesi mümkündür. Kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri hikayesi bulunması, kolon kanseri riskini artırır.
Evre 0: Bu evrede kanser hücreleri yalnızca bağırsağın iç kısmındadır ve diğer dokulara sıçramamıştır, kişide belirti görülmez.
Evre 1: Bu evrede kanser, kolon duvarının derin katmanlarına sıçrayabilir. Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, karın ağrısı, dışkıda kan gibi hafif belirtiler görülebilir.
Evre 2: Kanser hücreleri, kolon duvarı dışına sıçrayabilir. Kişide karın ağrısı, dışkıda kan, kabızlık ya da ishal, şişkinlik gibi belirtiler görülebilir.
Evre 3: Kanser yakında bulunan lenf düğümlerine yayılmıştır. Karın ağrısı daha sık ve şiddetlidir. Yorgunluk, dışkıda kan, ani kilo kaybı ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklik görülür.
Evre 4: Kanser, karaciğer, akciğer gibi diğer organlara sıçramıştır. Sürekli karın ağrısı, kilo kaybı, dışkıda kan ve şiddetli yorgunluk görülür.
Kolon kanseri teşhisinde endoskopik yöntemler kullanılır. Kolonoskopi ile tümör oluşumunun erken evrede tespit edilmesi mümkündür.
Kesin tanı için dışkı örneği incelenir, kolon grafisi ve bilgisayarlı tomografi yöntemi kullanılır. Endoskopi ile alınan örneğe, patolojik inceleme yapılır.
Kolon kanserinin tedavisinde polipektomi, kolektomi veya kolostomi, radyofrekans ablasyonu, kemoterapi, hedefe yönelik tedavi yöntemleri kullanılır.
-Polipektomi: Ameliyatla kolondaki kanserli poliplerin yok edilmesi amaçlanır.
-Kolektomi (rezeksiyon): Bu cerrahi yöntemde tümörlü bölüm ve çevredeki bazı sağlıklı dokuları çıkarılır. Sonrasında anastomoz denilen prosedürle sağlıklı kolon bölümleri birleştirilir.
-Kolostomi: Ameliyatla kolonun tümörlü kısmı çıkarılır ancak kolektomide olduğu gibi, sağlıklı kolon bölümlerini birleştiremez. Bu durumda kolostomi ile bağırsak, karın duvarındaki bir açıklığa taşınır ve atıklar bir torbada toplanır.
-Radyofrekans ablasyonu: Kanser hücrelerini yok etmek için ısı kullanılması işlemidir.
-Kemoterapi: Tümörleri küçültmek ve semptomlarını azaltmak için kemoterapi ilaçları kullanabilir.
-Hedefe yönelik tedavi: Kanser hücrelerinin büyümesi ve çoğalmasına yol açan gen ve dokuların hedef alınmasıdır.
Kolon kanseri ameliyatında kullanılan yöntemlerden biri sağ hemikolektomidir. Bu işlem, kalın bağırsağın sağ tarafında, ince bağırsakla birleştiği kısımda bulunan kanserli doku için uygulanır.
Kalın bağırsağın sağ ve sol kısımlarının arasında kalan bölgede oluşan kanserli dokunun alınması için genişletilmiş sağ hemikolektomi ve segmenter rezeksiyon yöntemi tercih edilir.
Sol hemikolektomi ve kolorektal anastomoz uygulaması, tümörlü dokunun kalın bağırsağın sol tarafında oluştuğu durumlarda kullanılan yöntemdir.
Subtotal kolektomi yöntemi de kalın bağırsağın hem sağ hem de sol bölümünde ortaya çıkan kanserli dokunun çıkartılması için kullanılır.
Kolon kanseri ameliyatlarında kanserli bölgenin en az 10 cm uzağından kalın bağırsak kesilir. Kanserli dokuya ulaşan ana damarlar kökünden bağlanır.
Kolon kanseri ameliyatı, kanserin ne kadar yayıldığına göre değişir. Genellikle 1-4 saat arası sürer.
Kolon kanseri ameliyatı sonrasında oluşan ağrılar için doktorun tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Ameliyat bölgesinde enfeksiyon oluşması halinde doktorun önerdiği antibiyotik kullanılmalıdır.
Akciğerlere pıhtı atması gibi durumların önlenmesi için hasta fazla hareketsiz kalmamalıdır. Hasta yürütülmeli ve oturur pozisyonda bacak hareketleri yapmalıdır.
Ameliyat sonrası bol sıvı tüketilmelidir.
Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde kolon kanseri için teşhis ve tedavi uygulamalarını güvenle yaptırabilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Onkolojik Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Doktorlar güncelleniyor.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Onkolojik Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.