Apandisit ameliyatlarında apendiksin alınması işlemine denilmektedir. Apandisitin iltihaplanması ise hayati risk oluşturacak bir hastalıktır. Bu tür durumlarda apandisitin cerrahi operasyonla alınması gerekir.
Apandisit, kalın bağırsağın başlangıç kısmında bulunan 5-6 cm boyundaki ve 3 mm çapındaki kör bir bağırsak parçasıdır. Vücut için yararlı olan bakteriler apandisitte barınır. Herhangi bir hastalık durumunda kullanılan antibiyotikler vücutta zararlı bakterilerin yanında yararlıları da öldürür. Bu tür durumlarda apandisitte depolanan yararlı bakteriler antibiyotiklerin bağırsaklara verdiği tahribatın onarılmasında görev alır.
Apandisitte iltihaplanma olması durumunda;
gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Hamilelikte ise bazen sırt bölgesinde ağrı şeklinde de hissedilebilir. Belirtiler görülmesi durumunda acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Apandisitin şişerek patlaması ölümle sonuçlanabilmektedir.
Apandisitin iç kısmı tıkandığında apandisit boğulur. Bunun sonucunda basınç yükselir ve apandisitin beslenmesi de bozulur. En sonunda da apandisitte iltihaplanma oluşur.
Apandisitin iltihaplanınca cerrahi operasyon ile alınır. Apandisitin alınması işlemine apendektomi ameliyatı olarak adlandırılır. Günümüzde apendektomi ameliyatları açık yada laparoskopik (kapalı) olarak yapılır. Eğer enfeksiyon çok ilerlemişse ameliyatın riski vardır. Bu nedenle önce antibiyotik tedavisi ile enfeksiyonun etkileri azaltılır.
Ameliyatta karın boşluğunda 5-10 cm aralığında bir kesik açılıp ameliyat gerçekleştirilir.
Laparoskopi ameliyatında ise karından birkaç kesi açılıp buradan vücut içerisine bir kamera gönderilir. Daha sonra özel tıbbi aletlerle apandisit alır.
Laparoskopik müdahale açık ameliyata göre daha avantajlıdır. Hem daha ağrısızdır hem de iyileşme daha hızlı seyreder. Özellikle yaşlı ve obezite hastalarında bu yöntem tercih edilir.
Apendektomi ameliyatı çoğu zaman başarılı sonuçlar veren bir cerrahi prosedürdür. Ancak her cerrahi operasyon kendi içerisinde bazı riskler ve komplikasyon ihtimalleri barındırır. Ameliyatın başarı oranları incelendiğinde istatistikler apendektominin başarı yüzdesi yüksek bir prosedür olduğunu gözler önüne sermektedir. Bunun yanı sıra günümüzde modern teknoloji sayesinde, kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlar hastanın iyileşme sürecini de hızlı ve konforlu hale getirdi. Kapalı yani laparoskopik apendektomide hasta daha az yara izi ile karşılaşır. Yine de bazı komplikasyonlar meydana gelebilir. Özellikle de anesteziden kaynaklanan bazı sorunlar, enfeksiyon, veya kanama gibi risklere karşı tetikte olmak gerekir. Tüm bu olası riskler genellikle öncesinde değerlendirilir ve doktor tarafından gerekli görülen önlemler alınır. Alınan önlemlerin neticesinde bu riskler minimalize edilir. Bazı vakalarda apendiks patlamış halde bulunabilir. Bu gibi vakalarda komplikasyon görülme ihtimali daha yüksektir. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında size en uygun tedavi seçeneği ve olası sonuçlar hakkında doktorunuz ayrıntılı bir bilgilendirme yapacaktır.
Apendektomi ameliyatının başarı yüzdesi yüksektir. Lakin cerrahi bir operasyonun başarısında cerrah ve ekibinin uzmanlık ve tecrübesi büyük önem taşır. Aynı şekilde operasyonun başarılı sonuç vermesi için hastanın ameliyattan sonra uyması gereken kurallara riayet etmesi de önemlidir.
Apendektomi öncesinde uygulanması gereken bazı hazırlık evreleri vardır. Hastanın genel sağlık durumu ameliyat öncesinde kapsamlı şekilde değerlendirilmeli, ameliyata engel olabilecek herhangi bir durumun var olup olmadığı tespit edilmelidir. Ameliyatın öncesinde doktor hastadan bazı testler talep edebilir. Eğer tüm koşullar uygunsa apendektomi ameliyatına karar verilir.
Apendektomi ameliyatı sonrası tam iyileşme olana kadar hastaların dikkatli davranmaları gerekir. Ameliyat sonrası;
Evet, olurlar. Çocuklardaki karın ağrısı, kabızlık, ishal gibi şikâyetler olması durumunda bir doktora gitmek gerekir. Bu şikâyetlerle gidildiğinde ameliyat gerektiren hastalıkların başında apandisit gelmektedir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.