Karın bölgesinde ameliyat geçirmiş kişilerde ortaya çıkan bir fıtık türüdür. Karın ameliyatlarında, karın duvarında bulunan ve bağırsakların dışarıya çıkmasının önüne geçen ‘fasya’ tabakası kesilir. Ameliyat sonrası bu tabaka dikilerek iyileşmeye bırakır. Ancak ilerleyen zamanlarda ağır kaldırma, zorlama ve ıkınma gibi nedenlerden dolayı bu dikişler açılır ve karın içerisinde bulunan organlar buradan dışarı çıkmaya çalışır. Bunun sonucunda kesi fıtıkları ortaya çıkar.
Kesi fıtıklarının görülme sıklığı %2-%10 arasında değişir. Tedavi edildikten sonra yeniden nüksetme riski de bulunur. Bu risk ise %20-%45 arasındadır.
Kesi fıtıkları genelde cerrahi veya kişiye özgü nedenlerle oluşur. Yaşlanma, karın kaslarının gerginlik oranı, obezite ve ameliyat bölgesinde gelişen enfeksiyonlar da kesi fıtığı oluşmasında etkilidir. Yaş ilerledikçe bu fıtığın görülme riski artar.
Kesi fıtığı oluşmaması için hastaların ameliyat sonraki aktivitelerine dikkat etmeleri gerekir. Ameliyat sonrası iyileşme tam olmadan kesinlikle karnı zorlayıcı hareketlerden ve vücudu yoracak sportif aktivitelerden kaçınılmalı, ağır yük taşımamalı, fazla ıkınmamalıdırlar. Bunların yanında öksürürken de dikkat edilmeli, gerekiyorsa öksürük önleyici ilaçlar kullanılmalıdır.
Kesi fıtığının tedavisi ameliyattır. İlaçla tedavi mümkün değildir. Ameliyatta ise kapalı veya açık ameliyat yöntemleri tercih edilir. Açık ameliyatta fıtığın olduğu bölgeye kesi yapılarak ameliyat yapılır. Kapalı (laparoskopi) ameliyatta ise ameliyat bölgesine üç kesi yapılıp buradan karın içine girilir. Karnın içerisine yama yerleştirilir, yamanın çevresinde ser bir doku oluşturulur. Böylece fıtık bölgesi kapatılarak iyileştirilir.
Kapalı ameliyatlar, açık ameliyatlara göre hem görünüm hem de konfor açısında daha avantajlıdır. Hem daha erken iyileşir hem de ağrılar açığa göre daha azdır. Kötü bir görüntü oluşumunun da önüne geçer. Ameliyat için açılan küçük kesiler de zamanla kaybolur.
Kapalı ameliyat tedavisi sonrası normal yaşama dönmek daha hızlıdır. Ancak buna rağmen hastaların ani hareketlerden kaçınmaları, tam iyileşme olmadan günlük hayata dönülmemelidir. Dönülse bile çok dikkatli olunmalıdır. Ağır kaldırılmamalı, kabız olmamaya dikkat edilmeli, fazla ıkınmaktan ve yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır.
Bazı durumlarda ağrı yoktur. Ancak ağır kaldırırken, idrar yaparken, öksürürken ağrı hissedilebilir. Bu ağrılar keskin de olabilmektedir.
Kesi fıtığı ameliyatları açık ve kapalı olmak üzere her iki yöntemde de yaklaşık 1 saat sürmektedir. Ameliyat sonrası hasta yaklaşık 90 dakika sonra uyanır. Ameliyattan bir gün sonra hasta taburcu edilir. İlerlemiş fıtık ameliyatlarında ise hasta 3-4 gün hastanede kalabilir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.