Günümüzde hızla ilerleyen tıbbi teknoloji, çok sayıda hastalığın tedavisinde başarı oranını arttırıyor ve operasyonların çok daha kolay ve pratik hale gelmesini sağlıyor. Yeni teknoloji ürünü tedavi metotlarından biri de lazer ışınları. Kıl dönmesi tedavisinde ve daha bir çok sağlık sorununun giderilmesinde lazer ışınları büyük bir başarı ile kullanılıyor. Lazerle kıl dönmesi ameliyatı, hastanın bedeninde büyük bir kesi açılmadan sinüs ağzında biriken kıl yumaklarının başarı ile temizlenmesini sağlar. Hasta lazerle kıl dönmesi ameliyatından hemen sonra günlük yaşantısına dönebilmektedir. Lazerle kıl dönmesi ameliyatının uygulanıp uygulanamayacağına karar verilirken kıl dönmesinin meydana geldiği noktadaki yoğunluk ve hastanın genel sağlık durumu göz önünde bulundurulur. Kuyruk sokumu, koltukaltı, kasık ve benzeri birçok bölgede kıl dönmesi sorunu kendi kendine gerilemez. Bu yüzden de mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Kıl yuvasının giderilebilmesi için cerrahi bir müdahale gerekliliği kaçınılmazdır. Kısaca belirtmek gerekirse kesi ve ağrı olmadan basitçe kıl dönmesinin tedavisinde kullanılan yönteme lazerle kıl dönmesi ameliyatı adı verilir. Hem güvenilir hem konforlu hem de pratik olmasından ötürü günümüzde sıkça tercih edilmektedir. Özel Ortadoğu Hastanesi lazerle kıl dönmesi ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Kıl dönmesi, saç ve vücuttan dökülen kılların veya yeni çıkan kılların cilt altında yuvalanması ve ardından bu yuvanın mikrop kapması sonucu ortaya çıkan akıntılı apse durumuna denilmektedir. Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülmektedir. En sık kuyruk sokumunda görülen bu hastalık, göbek deliği, kasık bölgesi ve koltuk altında da ortaya çıkabilmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda kişinin hem yaşam kalitesini düşürür hem de kansere neden olabilmektedir.
Kıl dönmesi hastalığının ortaya çıkmasında;
Tıp literatüründe Pilonidal Sinüs adı verilen lazerle kıl dönmesi ameliyatı, kişinin vücudundan dökülen kılların, ciltteki gözeneklerden içeri girip kendisine yuva yapmasının sonucunda meydana gelen cilt hastalığının, lazer ışınları ile yok edilmesidir.
Yani sanılanın aksine kıl dönmesi, kılların dönmesinin sonucunda meydana gelmez. Tüy ve kıl kalıntılarının deri yüzeyinden içeriye girerek burada büyümeyi sürdürmesinin sonucunda ortaya çıkar.
Çoğu zaman kuyruk sokumunda yaşanan kıl dönmesi bacak aralarında ve genital bölgelerde de ortaya çıkabilmektedir.
Lazerle kıl dönmesi ameliyatı cilt yüzeyinde ve derinin alt katmanında meydana gelen iltihap, kızarıklık, ağrı ve şişlik gibi belirtilerin oradan kaldırılmasını sağlar. Hastalığın belirtileri ilerlemiş ve rahatsız edici hale gelmişse lazerle kıl dönmesi ameliyatı günceme gelir. Buna karşın kıl yüzeyinde inflamasyon derecesi bir hayli fazla ise ve ateş şikayetine neden oluyorsa ilk olarak antibiyotik uygulamaları ile iltihabın kurutulması amaçlanır. Cerrahi tedavi, iltihabın kurutulmasından sonra gündeme gelir.
Lazerli kıl dönmesi tedavisi ameliyatsız bir tedavi olduğu için ağrısızdır. Bu tedavi kapsamında lokal anestezi ile kuyruk sokumu uyuşturulur. Daha sonra lazer ışınları ile kuyruk sokumunda oluşan kıl kesecikleri alınır. Herhangi bir kesi olmadığı için hasta acı hissetmez. Amaç dokulara zarar vermeden kıl keseciklerini almaktır.
Geleneksel ameliyat yöntemine göre çok sayıda avantajı vardır. Bunlardan bazıları;
Kıl dönmesi tedavilerinden sonra hastalığın nüksetmesi hastaya bağlı bir durumdur. Hasta hijyen kurallarına dikkat ederse tekrarlama riski çok düşüktür. Aksi halde hastalık yeniden kendini gösterebilir.
Lazerle kıl dönmesi ameliyatı son derece kısa süren bir operasyondur. Çünkü yalnızca sinüs kesesinin yakılmasından ibaret bir prosedürdür. Bu yüzden dakikalar içerisinde tamamlanır. Pilonidal sinüs lazer ekipmanları başarılı sonuçlar verir. Ölü kıl yuvasının yakılması ve kurutulmasının ardından kişi günlük yaşantısına kaldığı yerden devam eder.
Lazerle kıl dönmesi ameliyatında herhangi bir risk unsuru yoktur. Son derece güvenilir ve başarılı bir tedavi yöntemidir. Operasyon öncesinde bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Bu sayede tedavi süresince kişi hiçbir ağrı veya rahatsızlık hissetmez. Tedavide hastanın bedeninde herhangi bir kesi açılmadığı için enfeksiyon riski de söz konusu olmaz. Operasyon bölgesindeki pansuman, bir – iki gün sonra açılabilir ve kişi duş alabilir. Fakat yine de uzmanlar birkaç gün bölgenin su ile temas ettirilmemesinin faydalı olacağı görüşünde. Bu şekilde yaranın daha hızlı iyileşmesi ve daha kısa sürede kapanması mümkündür.
Lazerle kıl dönmesi ameliyatında herhangi bir kesi açılmaması aynı zamanda ameliyat izi kalmayacağı anlamına da gelir. Hasta çok daha çabuk taburcu edilir. Pansuman uygulanmasına gerek kalmaz ve hastalığın kendini tekrar etme ihtimali de oldukça düşüktür. Tüm bu avantajlar, kıl dönmesi rahatsızlığının tedavisinde lazerle kıl dönmesi ameliyatını en cazip seçenek haline getirir.
Yine de hastane seçiminin ve uzman doktor tercihinin doğru yapılması tedavinin başarısı açısından önemlidir. Gereken bazı incelemeler ve tetkikler yapılmadan, bilinçsizce uygulanan bir tedavi hastanın kist boşluğunun tam olarak kapanmamasına yol açabilir. Bu durum nadir şekilde yaşansa bile önemli bir sorundur. Bu gibi vakalarda ikinci bir cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Tedaviden sonra kişi doktorunun öneri ve talimatlarına uymalı ve hijyene özen göstermelidir. Bu sayede operasyon bölgesindeki akıntı çabucak iyileşir ve herhangi bir enfeksiyon yaşanmaz.
Lazerle kıl dönmesi ameliyatının ardından hasta kolaylıkla normal gündelik yaşantısına dönebilir. İşlem uygulanan bölgede herhangi bir kesi veya dikiş bulunmaz. Bu da tedavi sonrasında pansuman yapılma gerekliliğini ortadan kaldırır. Buna karşın yaranın kapanacağı ilk birkaç günlük sürede hasta, akıntı şikayeti yaşayabilir. Bu süreçte olabildiğince bölgenin su ile temasından kaçınılmalıdır. Kişinin enfeksiyon riskine karşı aşırı efor gerektiren ağır egzersizlerden sakınması gerekir. Lazerle kıl dönmesi ameliyatının ardından genellikle hasta herhangi bir ağrı şikayeti yaşamaz. Buna karşın nadiren de olsa ağrı yaşanırsa, doktorun reçete ettiği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarla bu şikayet ortadan kaldırılabilir.
Lazerle kıl dönmesi ameliyatının ardından ilk bir hafta içerisinde yara tümüyle kapanmış olur ve iyileşme süreci başlar. Bu dönemde hasta birkaç gün süresince istirahat eder. Doktorun öneri ve talimatlarına harfiyen uymak, iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlar. Hastanın kişisel ve çevresel hijyenine özen göstermesi, olabildiğince pamuklu giysiler giymesi fayda sağlar.
Lazerle kıl dönmesi ameliyatı genel cerrahi uzmanı hekimler tarafından gerçekleştirilir. Genel Cerrahi Uzmanı Hekim, ilk olarak kapsamlı bir muayene yapar ve bir dizi tetkike başvurur. Kıl dönmesinin lokalizasyonu ve tedavi uygulaması hakkında detaylı bilgi verir. Sonrasında da ameliyat günü planlanır.
Lazerle kıl dönmesi tedavisinin fiyatları hastaneye, hastalığın durumuna, hastanede kullanılan ekipmanlara ve uygulamayı yapan ekibin tecrübesine bağlı olarak değişmektedir. Lazerle kıl dönmesi ameliyatlarının fiyat ve maliyetleri hakkında güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.