Kolonoskopi uygulaması tıpta hem tanı hem de tedavi amacıyla uygulanan endoskopik bir yöntemdir. Bağırsak hastalıkları, gastrointestinal hastalıklar ve kolon kanseri gibi hastalıkların tanısın konulmasında son derece etkilidir. Özel Ortadoğu Hastanesi kolonoskopi işlemi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Kolonoskopi, kalın bağırsak ve rektumun ucunda ışık kaynağı ve optik görüntüleme cihazı bulunan bir alet yardımıyla incelendiği yönteme denilir. Kalın bağırsaktaki kanser gibi önemli hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaktadır. Kolonoskopi işlemi esnasında kalın bağırsakta bulunan polipler çıkarılabilir veya doku örneği alınıp laboratuvara gönderilebilir.
Bağırsaktan dolayı gelişen semptomların incelenmesi, rektal kanama, karın ağrısı, ishal ve benzeri durumların kaynağının tespit edilmesi için uzman doktorlar kolonoskopi uygulamasına başvurabilir. Kolonoskopinin diğer bir yaygın kullanım amacı ise kolon kanserine dair tarama yapılmasıdır.
Kolon ve rektum kanserlerinin erken teşhisinde kolonoskopi taramasının çok önemli bir yeri vardır. Hiçbir şikâyet olmasa bile hastalıkların teşhisinde etkilidir. 50 yaştan sonra her 5 yılda bir kolonoskopi taraması yaptırmakta fayda vardır. Özellikle ailesinde kolon veya rektum kanseri hikâyesi olan kişiler için kolonoskopinin sıklığı değişebilir.
Bağırsak polibi yaşayan kişiler belirli aralıklarla kolonoskopi çektirmelidir. Poliplerin erken teşhisi, bağırsak kanserinden korunmanın ön önemli yollarındandır.
Kolonoskopi ayrıca;
İşlem öncesi hastaya sedatif ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Ardından kolonoskopi pantolonu giydirilir. Gerekli olması halinde solunum, tansiyon ve kalp atış hızını takip için elektrotlar takılır. Daha sonra anestezili veya anestezisiz kolonoskopi işlemine geçilir.
Hasta yan yatırılıp dizlerini göğsüne çektikten sonra kolonoskopi cihazı vasıtasıyla makattan kalın bağırsağa girilir. Daha sonra hava verilerek bağırsaklar şişirilerek bağırsakların iç yüzeyinin daha derinlemesine görünmesi sağlanır.
Yaklaşık 20-30 dakika süren bu işlem esnasında görülen polipler alınır, gerekli görülmesi halinde özel cihazlarla kalın bağırsaktan biyopsi örnekleri alınır. İşlem esnasında bütün görüntüler kaydedilir. Kolonoskopi sonrası ise hastanın 1-2 saat dinlenmesi gerekir.
Kolonoskopi işlemi öncesi bağırsakların boş ve temiz olması gerekir. Böylece bağırsaklarda bulunan lezyon veya poliplerin kolonoskopide gözden kaçması önlenmiş olur. Bunun için kolonoskopiye hazırlık diyeti yapılmalıdır. Kolonoskopiden birkaç gün önce tam tahıllı gıdalar, kuru meyve, kabuklu veya çekirdekli meyveler, kuruyemiş, makarna, bezelye, kuru fasulye gibi gıdalar tüketilmemelidir.
Kolonoskopiden bir gün önce ise katı yiyecekler tüketilmemelidir. Bunun yerine ise meyve suyu, su, çay ve 1-2 defa yoğurt tüketilebilir. Kolonskopiden önceki gece yarısından sonra kesinlikle hiçbir şey yiyip içilmemelidir. Bir gece önce de doktorun bağırsağın temizlenmesi için tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır.
Kolonoskopi işlemi;
Kolonoskopi, başta kanser olmak üzere çok sayıda ciddi sağlık sorununun ortaya çıkarılmasında ve erken tanısının konulmasında fayda sağlar. Bununla birlikte kanserli hale gelme olasılığı bulunan poliplerin çıkartılmasını sağlar. Bağırsakta bulunan ve açıklanamayan farklılıkların tespitinde de önemli avantajlar sağlar.
Kolonoskopi uygulamasının fiyat ve maliyetleri işlemin yapılacağı merkezin donanımına ve doktorun uzmanlık ve tecrübesine göre şekillenmektedir. Kolonoskopiye eşlik eden başka uygulamalar da maliyetler üzerinde etkilidir. Kolonoskopi fiyatları hakkında güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kolonoskopi işleminin ardından meydana gelebilecek komplikasyonlar şu şekildedir:
Bu gibi semptomlarla karşılaştığınızda zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekir. Özellikle titreme, kusma, bulantı, karın ağrısı ve yüksek ateş kolon delinmesine işaret ediyor olabilir.
Kolonoskopi, bağırsak kanserinin erken dönemde tanı almasında yaşamsal öneme sahiptir. Herhangi bir risk faktörü bulunmayan kişilerin bile 45-50 yaşlarında rutin olarak kolonoskopi tetkikleri yaptırması gerekir. Ailesinde kolon kanseri öyküsü bulunan kişiler risk grubunda yer alırlar. Bu kişiler rutin kolonoskopi tetkiklerine daha erken başlamak durumundadır. Kolonoskopi tetkikinin sıklığını belirlerken uygulamalardan alınan sonuçlara göre karar verilir. Polip veya herhangi başka bir anormallik tespit edilmemişse beş yılda bir kolonoskopi yaptırmak yeterlidir.
Kolonoskopi esnasında polipler veya anormal yapılar gözlenirse takip sıklığı polip sayısına, çeşidine ve büyüklüğüne göre şekillenir.
Eğer polipler kolonun incelenmesini engelleyecek miktarda ise bir yıl içerisinde kolonoskopi tekrarlanabilir.
Ülseratif Kolit ya da Crohn hastalığı gibi iltihabi bağırsak rahatsızlıkları bulunan kişilerin takibini gerçekleştiren Gastroenteroloji hekimleri kolonoskopi sıklığını belirler.
Kolonoskopi uygulaması esnasında hastalar anestezi etkisi altındadır. Ya da sakinleştirici verilir. Bu da kolonoskopi sırasında herhangi bir acı veya ağrı hissetmez. Hastalar genellikle kolonoskopi sonrası hissettikleri gaz sancılarından başka bir ağrı şikayeti yaşanmaz. Bu gaz sancılarına karşı da hasta bolca sıvı tüketmek ve yürümek faydalı olacaktır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.