Anasayfa Tıbbi Birimler Genel Cerrahi Kapalı Diyabet Cerrahisi
Kapalı Diyabet Cerrahisi

Kapalı Diyabet Cerrahisi

Diğer hastalıklarda olduğu gibi Diyabet hastalığında da ameliyat çözümü hasta ve doktorun ortak kararı sonucunda alınır. Hastalığın yaşamsal fonksiyonlara etkisi, hastanın genel sağlık durumu ve diyabet hastalığına bağlı olarak meydana gelen komplikasyonlar bu konuda belirleyici unsurlardır. İlk olarak hastanın verileri ve kan değerleri hekim tarafından incelenir. Gerçekleştirilen analizler sonucunda doktorun gerekli görmesi ve hastanın onayı ile ameliyat süreci başlar.

Şeker Hastalığı Ameliyatı ya da bir diğer deyişle Diyabet Cerrahisi genel olarak metabolik cerrahi yöntemleri başlığı altında bir dizi operasyonla gerçekleştirilir. Diyabet hastalığını tedavi etmek adına hormonal değişiklikler gerçekleştirmek bu operasyonların temel hedefidir. Günümüzde hasta konforu açısından son derece avantajlı olduğu için Diyabet Cerrahisi, kapalı yöntemle gerçekleştirilmektedir.

Not: Bu tedavi yöntemi sadece tip 2 diyabet hastalarına uygulanabilmektedir.

Yazı İçeriği

Kapalı Diyabet Cerrahisi Nedir?

Kapalı diyabet cerrahisi, tip 2 diyabet vakalarının tedavisinde kullanılan gelişmiş bir cerrahi müdahale yöntemidir. Halk arasında şeker ameliyatı veya metabolik cerrahi olarak da adlandırılan bu prosedürde temel hedef, hastanın kan şekerini düzenlemesine yardımcı olmaktır. Kapalı diyabet cerrahisi özellikle farklı tedavi yöntemleri ile sonuç alınamayan aşırı kilolu bireylerde önemli bir tedavi seçeneğidir.

Kapalı Diyabet Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Kapalı diyabet cerrahisinde hastalığın düzeyine ve hastanın genel sağlık durumuna göre farklı yöntemler tercih edilebilir. Diyabetin kontrolünü sağlamak ve diyabet hastalığının kişide yarattığı olumsuz etkileri düzenlemek için tercih edilir. Operasyonda midenin bir bölümü çıkartılır ve sonrasında ince bağırsakların konu değiştirilir. Laparoskopik yani kapalı yöntemle gerçekleştirilen diyabet cerrahisinde olası risk ve komplikasyonlar minimum düzeydedir. Açık cerrahi ile kıyaslandığında hasta çok daha az ağrı hisseder. Açılan kesiler minimal boyuttadır. Bu da iyileşme sürecinin hızlı olmasını sağlar. Ameliyat izi yok denecek kadar azdır. Bu da hastanın estetik açıdan kendisini daha iyi hissetmesini sağlar.

Kapalı Diyabet Cerrahisi Kimlere Uygulanır?

Kapalı diyebet cerrahisi genellikle hem tip 2 diyabet hastalığı hem de obezite şikayetini aynı anda yaşayan hastalarda tercih edilir. Obezite sorunu tip 2 diyabet riskini arttıran ve insülin direncini tetikleyen önemli bir etkendir. Bu yüzden fazla kilolardan kurtulmak aynı zamanda kan şekerinin kontrol altına alınmasını sağlar.

İlaç uygulamaları, beslenme programları ve yaşam tarzında yapılan değişiklikler ile tip 2 diyabetin kontrol altına alınamadığı vakalarda cerrahi tedavi seçeneği gündeme gelir. Diyabet ilaçlarına bağımlı hale gelen hastalar için de cerrahi tedavi uygun bir seçenektir. Diyabetin böbrek ve göz benzeri farklı organlarda yarattığı hasar düşünüldüğünde kapalı diyabet cerrahisi cazip bir seçenektir.

Tip 2 Diyabet Cerrahisi Nedir?

Kan şekerini kontrol altına almak için uygulanan bu prosedür, tip 2 diyabet vakalarında tercih edilir. Tip 2 diyabet vakalarında hastanın vücudu yeterince insülin kullanamaz ve üretemez. Cerrahi müdahale ile insülin direnci azaltılarak kan şekerinin düzenlenmesi mümkün olmaktadır. Cerrahi tedavi hastaların insüline ve ilaçlara olan bağımlılığını azaltmaktadır. Kişinin görme sorunları, kalp krizi veya böbrek rahatsızlığı gibi çok sayıda rahatsızlık yaşamasına neden olan tip 2 diyabetin tedavisi yaşamsal derecede önem arz eder.

Kapalı Diyabet Cerrahisinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Diyabet cerrahisi diyabet hastalığının neden olduğu komplikasyonları önler. Bunun yanı sıra:

  • Kilo kaybını destekler
  • Kan şekerinin düzenlenmesini sağlar
  • Kişinin kendisini daha sağlıklı ve enerjik hissetmesine yardımcı olur
  • Diyabetten kaynaklı olarak gelişen sinir sistemi, böbrek ve dolaşım sistemi problemlerini ortadan kaldırır.

Bunların yanı sıra diyabet cerrahisinin dezavantajlarını sıralamamız gerekirse:

  • Açık ameliyatlara kıyasla çok daha düşük olsa da kanama ve enfeksiyon riski kapalı diyabet cerrahisinde de söz konusudur.
  • Kişinin bazı gıdalara karşı intolerans gösterme ihtimali bulunur
  • Hastanın beslenme düzeninde yaşanabilecek bazı bozulmalar söz konudur.

Ancak tüm bu riskler minimal düzeydedir.

Diyabet ve Şeker Hastalığı Cerrahisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Diyabet hastalığının cerrahi tedavisinde kullanılan yöntemleri tek tek incelememiz gerekirse:

Transit Bipartisyon

Tüp mide ameliyatına ek olarak gerçekleştirilen bu yöntemde mide ve ince bağırsak arasında bir bağlantı kurulur.

Gastrik By-Pass

Tip 2 diyabet vakalarının kontrol altına alınması için kullanılan etkili tedavilerden biridir. Midede bir torba oluşturularak bu torbanın ince bağırsağın alt bölümü ile birleştirilmesi sağlanır. Bu operasyonda mide küçültülür ve hastanın gıda tüketim kapasitesi azaltılır. Buna karşın gıda emilimi azaldığı için hastanın mineral ve vitamin takviyelerine ihtiyacı olur.

İleal Transpozisyon

Bu tedavi yönteminde insülin duyarlılığını arttırabilmek için ince bağırsak yeniden düzenlenir. Bu işlem kan şekerinin kontrol altına alınmasını sağlar. İnce bağırsağın bitiş ve başlangıç noktalarının yerinin değiştirildiği bu tedavide hormon dengeleri de bazı farklılıklar gösterir.

Diyabet Cerrahisi ve Obezite Cerrahisi Arasındaki Fark Nedir?

Diyabet cerrahisi obezite cerrahisinden farklı olarak diyabet hastalığının semptomlarını ve insülin direncini kontrol etme amacıyla uygulanır. Obezite cerrahisinde ise birincil hedef aşırı kilolu bireylerin kilo kaybını hızlandırıp sağlıklı kiloya ulaşmalarını sağlamaktır.

Diyabet cerrahisinde Roux-en-Y mide bypass ve ileal transpozisyon gibi yöntemler kullanılırken obezitenin cerrahi tedavisinde duodenal switch veya gastrik bypass yöntemi tercih edilir. Yöntem ve içerik açısından bu iki tedavi arasında farklılıklar olsa da amaç ve öncelikler bakımından farklı prosedürlerdir.

Diyabet Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Diyabet cerrahisinin ardından en önemli kural doktorun öneri ve talimatlarına harfiyen uymaktır.
  • İlk bir ay süresince çay ve kahve benzeri içeceklerden olabildiğince uzak durmak gerekir.
  • Gaz yapma ihtimali yüksek olan mercimek, karnabahar, brokoli, nohut ve kuru fasulye gibi gıdalardan da mümkün olduğunca sakınmak gerekir.
  • Altı aylık bir periyot boyunca alkollü içeceklerden sakınmanız gerekir.
  • Doktorun belirlediği beslenme disiplinine uymanız gerekir.

Kapalı Diyabet Cerrahisine Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Diyabet cerrahisini gündeme almamız için birkaç faktöre gereksinimimiz vardır. Bu kararın alınması için ilk olarak doktor tarafından kapsamlı bir değerlendirme yapılması gerekir. Beslenme, egzersiz ve ilaç uygulamaları artık sonuç vermiyorsa cerrahi tedavi seçeneği gündeme gelir.

  • Yaşam tarzında yapılacak olumlu değişikliklerin, beslenme programlarının ve egzersizlerin diyabeti kontrol altına almakta yetersiz kalacağı vakalarda
  • Kişinin sürekli olarak yüksek doz insülin kullanmasını gerektiren vakalarda
  • Obezite tanısı alan bir kişi aynı zamanda diyabet hastalığına da sahipse
  • Diyabet rahatsızlığı kişinin vücudunda sinir sistemi, görme ve böbrek fonksiyonlarına zarar verecek noktaya geldiyse diyabet cerrahisine başvurulur.

Kapalı Diyabet Cerrahisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hangi Tip Şeker Hastaları Ameliyat Olabilir?

Diyabet cerrahisi genellikle tip 2 diyabeti bulunan hastalar için cazip bir seçenektir.

Diyabet Cerrahisi Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir?

Diyabet cerrahisi çoğu zaman diğer cerrahi prosedürler gibi 18 ve 65 yaş aralığında, herhangi başka bir engel olmadığı taktirde uygulanabilmektedir.

Diyabet Cerrahisi Sonrası İyileşme Kaç Gün Sürer?

Diyabet ameliyatının ardından hastanın iyileşebilmek için altı aylık bir zaman dilimine ihtiyacı vardır.

Kapalı Diyabet Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kapalı diyabet ameliyatı çeşitli faktörlere göre değişkenlik gösterebilir ancak genellikle iki saat içerisinde tamamlanan bir operasyondur.

Diyabet Hastalığı Ameliyatla Düzelir Mİ?

İleri düzeydeki diyabet hastalarında başka tedavilerle sonuç almak mümkün olmadığında cerrahi tedavi tek seçenektir. Ameliyatın ardından hastaların iyileşme yüzdesi son derece yüksektir.

Genel Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Genel Cerrahi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler