Anasayfa Tıbbi Birimler Genel Cerrahi İleus Ameliyatı (Bağırsak Tıkanıklığı)
İleus Ameliyatı (Bağırsak Tıkanıklığı)

İleus Ameliyatı (Bağırsak Tıkanıklığı)

Genellikle bağırsak tıkanıklığı veya düğümlenmesi olarak da bilinen bu sağlık sorununda atıklar anüse doğru iletilemez. Bu da ileus ameliyatını gerektirir. Ağız yolu ile alınan besinler midede kısmi olarak parçalanır ve ince bağırsağa iletilir. Mide ve ince bağırsakta gerçekleşen bu öğütme işlemi esnasında besin ve sindirim suları birbirine karışır. Gıdalar kan yolu ile hücrelere aktarılır. Posa haline gelen besin atıkları ise kalın bağırsağa iletilir. Kalın bağırsaklar, kasılıp gevşeyerek bu atıkların makata doğru yönlenmesini sağlar. Bu aşamada besinlerin ve atıkların ilerleyişi, bağırsak içinde veya dışında meydana gelen bir hasardan dolayı engellenebilir. Organın kasılma işlevini yerine getirememesi ve ilerleyememesi durumunda da ileus ameliyatına başvurulur. Bağırsaklar mideyi anüse bağlayan uzun ve dolambaçlı yapılardır. İnce bağırsak, midenin kısmi olarak öğüttüğü gıdaları parçalanan gıdalar kalın bağırsağa geldiğinde suyu emilir ve posa haline gelir. Sonrasında anüs yönünde itilerek vücut tarafından atılır. Tüm bu işleyişin halkalarından birinde meydana gelen engel bağırsak tıkanmasına neden olabilir. İleus yani bağırsak tıkanması ameliyatının ardından tıkanıklık izale edilir ve besinler yeniden bağırsakta ilerleyebilir. Bağırsakların ameliyattan sonra normal formuna ve işlevine dönebilmesi ve yeniden sağlıklı bağırsak hareketliliğine dönebilmesi için iki veya üç günlük bir süreye gereksinim duyulur. Özel Ortadoğu Hastanesi İleus Ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Yazı İçeriği

İleus (Bağırsak Tıkanıklığı) Nedir?

Ağızdan alınan besinler midede parçalandıktan sonra ince bağırsağa geçer. Burada besinlerle sindirim suları karışır ve besin ögeleri kan yoluyla hücrelere taşınıyor. Besinleri atıkları ise kalın bağırsak ve ardından makat (anüs) yolu ile vücuttan atılır. Bu süreç içerisinde besin maddelerinin ve atıklarının ilerlemesinin engellenmesi durumuna ileus (bağırsak tıkanıklığı) adı verilmektedir. Bağırsak tıkanıklığı, ince bağırsağa bağlı nedenlerden yaşandığı gibi kalın bağırsak hastalıklarından da kaynaklanabilir.

İleus (Bağırsak Tıkanmasının) Nedenleri Nelerdir?

Bağırsak tıkanıklıkları, bağırsağın içerisindeki artıkların ileri geçişi tamamen engellenmiş olabileceği gibi kısmi bir engelden de kaynaklanabilir. Tıkanıklık etken mekanik bir engelden kaynaklanabildiği gibi bağırsak kaslarının bağırsak hareketlerini yerine getirememesinden de (adinamik ileus) oluşabilir. Adinamik ileusun temel nedeni bağırsağın kasılabilme yeteneğindeki kayıptır.

Bağırsaktaki besin maddelerinin ileriye hareketini engelleyen, bloke eden nedenlere mekanik engeller denilir. Bağırsak kaslarının düzenli çalışamamasında ise mekanik bir engel bulunmaz. Bağırsak tıkanıklığına;

  • Karın ön duvarı ve karın içi fıtıklar
  • Kasık fıtıkları
  • Daha önceki karın ameliyatları nedeniyle oluşan karın içi yapışıklıkları
  • Bağırsak kanserleri, polipleri
  • Crohn ve Ülseratif Kolit gibi iltihabi bağırsak hastalıkları
  • Bağırsak düğümlenmeleri (volvulus)
  • Safra taşlarının bağırsağa düşmesi
  • Bağırsağın bir bölümünün kendinden sonraki bağırsak boşluğuna girmesi (invajinasyon)
  • Bağırsaktaki yabancı cisimlerin, sindirilmemiş gıda artıklarının tıkaması
  • Divertiküler hastalık kaynaklı bağırsak duvarı kalınlaşması
  • Dışkının rektumda sertleşmesi, taşlaşması sonucu tıkanıklık oluşması gibi nedenler sebep olabilir.

Bağırsak Tıkanıklığının (İleus) Belirtileri Nelerdir?

  • Karnın ortasında kramp halindeki ağrı
  • Karın bölgesinde hassasiyet ve şişlik
  • Dışkı veya bağırsak gazı çıkaramama
  • Bulantı ve kusma gibi belirtileri vardır.

Bağırsak tıkanıklığına zamanında müdahale edilmemesi durumunda bağırsak delinmesi veya karın zarı iltihabi gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Bağırsak Tıkanıklığının (İleus) Tedavisi

Mekanik engellerden kaynaklanan bir sorun varsa cerrahi operasyon gerekir. Ameliyatla mekanik engel ortadan kaldırılır. Mesela sorun bağırsak kanserinden kaynaklanıyorsa ameliyatla kanserli hücreler alınarak sorun ortadan kaldırılır. Fıtıktan kaynaklanıyorsa yapılan ameliyatla bağırsak fıtıktan çıkarılıp fıtık tamir edilir. Soruna göre ameliyat yapılarak sorun ortadan kaldırılır.

Bağırsak tıkanıklığının nedeni bağırsak kaslarındaki işlev kaybından yani bağırsağın kasılabilme yeteneğinin kaybolmasından kaynaklanıyorsa buna engel olan durum düzeltilir. Yani kasılmaya ilaçlar neden oluyorsa, sıvı veya elektrolit kaybından kaynaklanıyorsa bu durumlar düzeltilir.

Bağırsak Tıkanıklığı (İleus) Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Bağırsak tıkanıklığı ameliyatları yaklaşık 2-3 saat arasında sürmektedir.

Bağırsak Tıkanması (İleus) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Doğru zamanda müdahale edilen ve doğru tedavi yönteminin tercih edildiği vakalarda ileus ameliyatı herhangi bir risk yaratmaz. Ancak her cerrahi operasyonda olduğu gibi İleus Ameliyatında da bazı risk unsurlarından söz etmek mümkün. Bağırsak tıkanması ameliyatında yaşanabilecek olası riskleri sıralamamız gerekirse:

  • Yara yerinde veya dikişlerde enfeksiyon oluşması
  • Yüksek ateş
  • Kanama
  • Sindirim problemleri
  • Anesteziye bağlı olarak yaşanabilecek komplikasyonlar

İleus (Bağırsak Tıkanması) Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Operasyonda hasar gören ya da kangren başlangıcı gösteren bağırsak bölümü kesilip çıkartılır. Bu müdahale, bağırsak dokusunda iyileşmesi gereken dikişler meydana gelmesi anlamına gelir. Bağırsak tıkanması ameliyatının ardından hastanın ağız yolu ile beslenmesine izin verilmez.

Hasta ihtiyaç duyduğu tüm sıvıyı ve besinleri damar yolundan serum takviyeleri ile alır. Bağırsakların belli bir süreyle boş kalması, onarımın gerçekleşmesi açısından büyük fayda sağlar.

Doktor ilerleyen günlerde hastanın ağız yolundan az miktarda sıvı almasına izin verebilir. Hastanın nasıl bir beslenme programı uygulayacağına karar verilirken bağırsak hareketliliği ve gaz çıkarma gibi durumlar göz önünde bulundurulur.

İleus Ameliyatı (Bağırsak Tıkanması) Kaç Günde İyileşir?

Hasta genel anestezi etkisindeyken gerçekleştirilen ileus ameliyatının ardından hastanın iki ila beş gün kadar hastanede gözetim altında tutulmasına karar verilebilir. Bu süre hastanın genel sağlık durumuna ve uygulanacak olan ameliyat yöntemine göre değişebilmektedir.

Hastaneden taburcu edilen hasta, evinde kendisine önerildiği gibi beslenmelidir. Yavaş yürüyüşlerle bağırsak hareketliliğinin artmasını teşvik etmelidir. Ortalama on gün gibi bir süre sonunda hasta iyileşmiş ve sosyal yaşantısına geri dönmüş olur.

İleus Ameliyatı (Bağırsak Tıkanması Ameliyatı) Riskli Midir?

İleus ameliyatındaki risk unsurları herhangi bir cerrahi prosedürde olduğu kadardır. Operasyonun ardından tam bir iyileşme sağlanır. Fakat doğru zamanda müdahale edilemeyen bağırsak tıkanıklıkları yaşamsal derecede risk meydana getirebilirler.

İleus Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?

Genellikle bağırsak tıkanıklığı yaşayan hastalar mide bulantısı, şiddetli karın ağrısı, şişlik, gaita çıkaramama, gaz, ve kusma gibi şikayetlerle hastaneye başvururlar. Bu şikayetlerle hastaneye gelen kişilere bazı kan testleri ve görüntüleme tetkikleri uygulanır. Kimi zaman ultrason kimi zamansa ilaçlı manyetik rezonans teknolojisi ile bazı tetkikler gerçekleştirilir. Tüm bunlardan elde edilen veriler ışığında doktor, hastada bağırsak tıkanıklığı olup olmadığını tespit eder. Bu tanı konulduktan sonra zaman kaybetmeksizin derhal ameliyatın gerçekleştirilmesi gerekir.

İleus Ameliyatında Bağırsak Kısalır Mı?

Bağırsak tıkanıklığı ameliyatları sırasında tıkanan bölgeye ulaşılır ve bir durum değerlendirmesi yapılır. Eğer hastanın bağırsaklarında herhangi bir doku hasarı meydana gelmemişse, yalnızca söz konusu tıkanıklık giderilir. Ancak doktor yaptığı değerlendirme sonucunda hastanın bağırsaklarında perfore veya ölü doku oluşumu gözlemlerse bu kısımların kesilip çıkarılmasına karar verebilir. Bu işlemin neticesinde bağırsaklarda belli miktarda bir kısalma yaşanabilir. Bu kısalmadan kaynaklı olarak hasta ilerleyen dönemde bazı emilim ve sindirim problemleri yaşayabilir.

Genel Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Genel Cerrahi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler