Anasayfa Tıbbi Birimler Genel Cerrahi Plonidal Sinüs Ameliyatı
Plonidal Sinüs Ameliyatı

Plonidal Sinüs Ameliyatı

Tıbbi dilde pilonidal sinüs olarak da adlandırılan kıl dönmesi rahatsızlığı dünya genelinde birçok insanın yaşadığı önemli bir sağlık sorunudur. Kıl dönmesi, hastaneye yatış gerektirmeden, ameliyatla kolayca tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Çok sayıda nedenden kaynaklanabilen pilonidal sinüs rahatsızlığının tedavisinde hangi yöntemin kullanılacağına kişinin sağlık durumu ve gereksinimlerine göre doktor tarafından karar verilir. Özel Ortadoğu Hastanesi Pilonidal Sinüs yani kıl dönmesi rahatsızlığının tedavisine dair bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Yazı İçeriği

Pilonidal Sinüs Nedir?

Pilonidal Sinüs, halk arasında kıl dönmesi adı verilen hastalıktır. Pilonidal Sinüs, saç ve vücuttan dökülen kılların veya yeni çıkan kılların cilt altında yuvalanması ve ardından bu yuvanın mikrop kapması sonucu ortaya çıkan akıntılı apse durumuna denilmektedir. Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülmektedir. En sık kuyruk sokumunda görülen bu hastalık, göbek deliği, kasık bölgesi ve koltuk altında da ortaya çıkabilmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda kişinin hem yaşam kalitesini düşürür hem de kansere neden olabilmektedir.

Pilonidal Sinüs Eksizyonu Çeşitleri Nelerdir?

Kıl dönmesinin sınıflandırılması yapılırken enfeksiyonun şiddetine ve eksizyonun nerede meydana geldiğine bakılır.

Basit Kıl Dönmesi

Basit kıl dönmesi toplumda en yaygın görülen pilonidal sinüs eksizyonudur. Bu tür vakalarda kıllar deri altına saplanarak bir kistin meydana gelmesine neden olur. Oluşan bu kist herhangi bir enfeksiyon yaratmasa bile mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Zira kendi kendine iyileşmesi mümkün değildir.

Pilonidal Apse

Pilonidal Apse ise basit kıl dönmesinin tedavi edilmediği, enfekte olduğu vakaları tarif eder. Kıl dönmesinin meydana geldiği noktada irin birikir. Bu oluşan apsenin cerrahi girişimle tedavi edilmesi gerekir.

Pilonidal sinüs eksizyonunun diğer türleri kıl dönmesinin meydana geldiği noktaya göre isimlendirilir.

Genital Bölge Pilonidal Sinüs Eksizyonu

Genital bölgedeki kılların sık sık alınmasından veya cildin tahriş olmasından kaynaklı olarak bu bölgede kıl dönmesi meydana gelebilir. Cildin altına doğru büyüme eğilimi gösteren kıllar zamanla kıl foliküllerinde iltihaplanma yaşanmasına neden olur.

Kuyruk Sokumunda Pilonidal Sinüs Eksizyonu

En yaygın şekilde kıl dönmesi sorununun meydana geldiği nokta kuyruk sokumudur. Belin hemen alt kısmında oluşan bu kıl dönmesi vakaları çoğunlukla cerrahi müdahaleyi gerekli kılar.

Kol Altı Pilonidal Sinüs Eksizyonu

Vücudumuzda en yoğun terlemenin yaşandığı bölgelerin başında gelen kol altı bölgesinde, yanlış epilasyon uygulamalarının neticesinde kıl dönmesi yaşanabilmektedir.

Pilonidal Sinüs Neden Ortaya Çıkar?

Pilonidal sinüs hastalığının ortaya çıkmasında;

  • Vücudun kıllı olması
  • Dökülen kıl miktarının fazla olması
  • Uzun süre oturarak çalışma
  • Derinin nemli ve maşere kalması
  • Kötü hijyen
  • Çatlak veya skar dokusu olması
  • Kalça aralığının dar ve derin olması gibi nedenler etkilidir.

Pilonidal Sinüs Şikâyetleri Nelerdir?

  • Kuyruk sokumu üzerinde bir ya da daha fazla küçük delik oluşması
  • Kuyruk sokumunda kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşması
  • Açılan deliklerden kötü kokulu sarı renkli akıntı gelmesi gibi durumlar kıl dönmesinin belirtileridir.

Pilonidal Sinüs Eksizyonu Tanısı Ne Zaman Konulur?

Pilonidal sinüs eksizyonu tanısında genel cerrahi uzmanı bir doktorun yapacağı fiziksel muayeneye ihtiyaç vardır. Eğer kalça yarığında kızarıklık, apse, şişlik veya hassasiyet gibi sorunlar varsa kişinin kıl dönmesinde şüphe etmesi gerekir. Eğer şiddetli bir enfeksiyon söz konusu ise kan testine başvurularak söz konusu enfeksiyonun düzeyi ölçülebilir.

Lazerle Pilonidal Sinüs Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lazerli kıl dönmesi tedavisi ameliyatsız bir tedavi olduğu için ağrısızdır. Bu tedavi kapsamında lokal anestezi ile kuyruk sokumu uyuşturulur. Daha sonra lazer ışınları ile kuyruk sokumunda oluşan kıl kesecikleri alınır. Herhangi bir kesi olmadığı için hasta acı hissetmez. Amaç dokulara zarar vermeden kıl keseciklerini almaktır.

Lazerle Pilonidal Sinüs Tedavisinin Avantajları

Geleneksel ameliyat yöntemine göre çok sayıda avantajı vardır. Bunlardan bazıları;

  • Kesi olmadığı için acısız ve ağrısız bir tedavidir.
  • Tedavisi süreci kısadır.
  • Başarı oranı daha fazladır.
  • Hasta kısa sürede günlük yaşantısına dönebilmektedir.

Lazerle Pilonidal Sinüs Ameliyatı Sonrası Hastalık Tekrarlar Mı?

Kıl dönmesi tedavilerinden sonra hastalığın nüksetmesi hastaya bağlı bir durumdur. Hasta hijyen kurallarına dikkat ederse tekrarlama riski çok düşüktür. Aksi halde hastalık yeniden kendini gösterebilir.

Pilonidal Sinüs Eksizyonu Sonrası İyileşme Süreci

Pilonidal sinüs eksizyonunun cerrahi tedavisinden sonra nasıl bir iyileşme süreci yaşanacağı enfeksiyonun boyutuna ve şiddetine göre farklılık gösterebilir. Ameliyatın ardından enfeksiyon kapmamak için sık sık pansuman uygulanması önem taşır. Ameliyat bölgesinin hijyeninin sağlanması gerekir. Kalça bölgesinde uygulanan bir cerrahi operasyondan sonra hasta uzun süreler oturmamalı ve sık sık yürüyüşe çıkmalıdır. Operasyondan dolayı açılan yara bir veya iki aylık bir sürenin sonucunda doldurulur ve iyileşme süreci tamamlanır.

Kıl dönmesi rahatsızlığının kendisini tekrarlamaması için kişinin yaşam tarzında bazı değişikliklere gitmeleri gerekir. Gün içerisinde oturarak geçirdiğiniz zamanı azaltıp daha hareketli bir yaşam sürerseniz kıl dönmesinin tekrarlama ihtimalini azaltmış olursunuz. Bunun yanı sıra bölgede yeniden kıl dönmesi oluşmaması için bu bölgedeki kılların da düzenli olarak alınmasında fayda vardır.

Lazerle Pilonidal Sinüs Tedavisi Fiyatları

Lazerle kıl dönmesi tedavisinin fiyatları hastaneye, hastalığın durumuna, hastanede kullanılan ekipmanlara ve uygulamayı yapan ekibin tecrübesine bağlı olarak değişmektedir.

Pilonidal Sinüs Eksizyonu Tehlikeli Midir?

Pilonidal sinüs eksizyonunun tanısı erken konulur ve doğru tedavi yöntemi uygulanırsa tehlikeli bir hastalık söz konusu değildir. Enfeksiyonun vücuda yayılmaması için bir an önce tedavi olunması gerekir.

Pilonidal Sinüs Eksizyonu Kanser Midir?

Hayır, kıl dönmesi kanser çeşitlerinden biri değildir. Ancak tedavide geç kalınmaması ve mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Tedavide ihmalkar davranılırsa başka sağlık sorunlarının meydana gelmesine yol açabilir.

Pilonidal Sinüs Eksizyonu Nasıl Temizlenir?

Pilonidal sinüs eksizyonunun temizlenmesi hastanın tıbbi geçmişine ve söz konusu yaranın boyutuna göre farklılık arz edebilir. Vücutta kesi açılarak yaranın temizlenmesi ya da lazer teknolojisi ile temizlik yapılması gibi seçenekler söz konusudur.

Genel Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Genel Cerrahi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler