Mide ve bağırsak sisteminde meydana gelen küçük bir sorun bile diğer sistemleri olumsuz etkileyebilecek, kişinin gündelik hayatını sekteye uğratacak, konforunu bozacak ciddi problemlere yol açabiliyor. Günümüzde giderek artan mide fıtığı vakaları da hem bağırsaklara hem de mide organının fonksiyonlarına zarar veriyor. Midenin üst kısmında bulunan kasların erimesine bağlı olarak midenin yemek borusuna dair sarkma eğilimi göstermesiyle oluşan mide fıtığı hastalığı, reflü de dahil olmak üzere çok sayıda soruna neden oluyor. Ülkemizde neredeyse her mide fıtığı hastasında reflü rahatsızlığı da gözleniyor ve kişilerin beslenmesinde, yaşamsal aktivitelerinde aksamalara neden oluyor. Mide fıtığı rahatsızlığı ilaç tedavisi ile giderilmeye çalışılsa bile kesin bir tedavi için muhakkak kapalı mide fıtığı ameliyatına gereksinim duyulmaktadır.
Mide sarkması olarak da bilinen mide fıtığının laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen tedavisine kapalı mide fıtığı ameliyatı adı verilir. Operasyon kapsamında organlar eski doğal konumlarına yeniden yerleştirilirler. Mide fıtığının tekrarlama tehlikesine karşı cerrah gerekli görürse bölgeye sentetik yama uygulayabilir. Mide fıtığı operasyonunun süresi, fıtığın boyutu ve karmaşıklığına göre farklılık gösterebilir.
Mide Fıtığı her yaş grubundan insanda görülebilen bir sağlık sorunudur. Ancak en yaygın şekilde ellili yaşlar ve üzeri bireylerde karşımıza çıkar. Mide kaslarındaki gevşeklikten veya genetik etkenlerden dolayı meydana gelebilir.
Mide fıtığının neden olduğu belirtiler de fıtığın konumuna ve büyüklüğüne göre farklılık arz eder. Ufak düzeydeki fıtıklarda herhangi bir belirtiye rastlanmazken büyük fıtıklarda hastanın günlük aktivitelerini sekteye uğratacak kadar ciddi belirtiler gözlenebilir.
Mide fıtığı belirtileri gösteren hastalar uzman doktor tarafından kapsamlı bir muayeneden geçirilir. Yapılan değerlendirmeler ve tetkiklerin ardından hastaya mide fıtığı tanısı konulur. Öncelikle ilaç tedavisiyle sonuç aranır ancak büyük boyutlara ulaşmış mide fıtığı vakalarında cerrahi tedavi seçeneği gündeme gelir.
İlk olarak hastanın ameliyat için hazırlanması gerekir. Operasyondan önce doktorun gerekli gördüğü kan testleri ve tetkikler yapılır. Hastaneye yatış işlemleri gerçekleştirilir. Ameliyattan önce hastanın doktorun verdiği beslenme tavsiyelerine uyması gerekir. Operasyon günü hasta ameliyata alınır ve ilk olarak genel anestezi uygulanır. Anestezi sağlandıktan sonra hastanın karın duvarı üzerinde kimi zaman üç kimi zaman dört adet minimal kesi açılır. Açılan bu kesiler içerisinden kamera ve laparoskopik aletlerin girişi sağlanır. Doktor kamera ile bölgeyi görüntüleyerek operasyonu gerçekleştirir. Fıtık bölgesindeki sarkıklık giderilir ve organlar olmaları gereken konumlarına getirilir. Eğer cerrah fıtığın tekrarlama riskini görüyorsa bunu önlemek için midenin o bölümüne sentetik bir yama uygular. Sonrasında açılan minimal kesiler kapatılır ve operasyon tamamlanmış olur.
Kapalı mide fıtığı ameliyatının kaç saat süreceği söz konusu fıtığın boyutuna göre farklılık gösterir. Ancak genellikle bu operasyonlar bir ila iki saat içerisinde tamamlanabilmektedir.
Her cerrahi prosedürde olduğu gibi kapalı mide fıtığı ameliyatları da belli başlı riskler barındırır. Bu riskler açık cerrahi operasyonlarla kıyaslandığında çok daha nadir ve minimal düzeydeki risk faktörleridir. Akciğer, böbrek veya kalp hastalığı benzeri kronik rahatsızlıkları bulunan kişiler için mide fıtığı ameliyatlarının daha riskli olduğunu söylemek mümkündür.
Operasyondan önce doktorunuz kişisel durumunuzu analiz eder ve sizi ameliyatın risk ve avantajları ile ilgili bilgilendirir.
Genel olarak olası riskleri sıralamamız gerekirse:
Mide fıtığı ameliyatının ardından hastanın doktorun tüm öneri ve talimatlarına uyması gerekir. Taburcu olduktan sonra hastanın dikkat etmesi gereken hususlar şu şekildedir:
Kapalı mide fıtığı ameliyatının ardından hastanın ne sürede iyileşeceği, hastanın genel sağlık durumu, operasyonun başarısı ve mide fıtığının büyüklüğüne göre şekillenir. Buna karşın genellikle iki hafta içerisinde hastada iyileşme gözlenir.
İlaç uygulamalarıyla tedavinin sağlanması mümkün olmayan durumlarda cerrahi tedaviye başvurulur. Cerrah kapsamlı bir muayene ve değerlendirmenin ardından hastanın kapalı mide fıtığı ameliyatına uygun olup olmadığına karar verir. Kronik böbrek ve kalp hastalığı benzeri rahatsızlıkları olan kişiler için cerrahi tedavi uygun olmayabilir. Ancak buna karşın kronik bir rahatsızlığı olmayan her birey güvenle kapalı mide fıtığı ameliyatı olabilir.
Kapalı mide fıtığı ameliyatının ardından hasta açık ameliyatlara kıyasla çok daha az ağrı şikayeti yaşar. Kalan iz ise çok daha minimal düzeydedir. Hasta hem konforlu bir iyileşme süreci yaşar hem de estetik açıdan kendisini çok daha iyi hisseder.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.