Safra Kesesi, karaciğer organının alt komşusu ve karaciğere yapışık halde bulunan bir organdır. Esas görevi karaciğer tarafından yapılan safrayı depolamak olan Safra Kesesi, pek çok hastalığa karşı risk altındadır. Bunlar arasında en yaygın karşılaşılan hastalıklar safra kesesi polibi ve safra kesesi taşı olarak öne çıkar.
Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı (Laparoskopik Kolesistektomi) özellikle tecrübeli cerrahlar tarafından tercih edilen tedavi yöntemidir. Bilinmesi gerekir ki safra kesesi ameliyatlarında yalnızca safra kesesi polibi ve safra kesesi taşı alınmaz. Safra kesesi tamamen alınır ve kapalı ya da açık fark etmeksizin bütün ameliyatlarda tek seçenek budur. Kapalı ameliyatlardaki en büyük avantajlardan biri büyük kesiklerden elle yapılan karın ameliyatlarının aksine küçük deliklerden iletilen aletlerle yapılmasıdır.
Kolesistektomi operasyonu, karnın sağ üst kısmında, karaciğerin ise hemen alt kısmında yer alan ve yapısı itibari ile armuda benzeyen bir organ olan safta kesesinin çıkartılması için uygulanır. Safra kesesi, karaciğerde üretilen ve bir çeşit sindirim sıvı olarak tanımlayabileceğimiz safrayı toplamak ve depolamakla görevlidir.
Safra kesesi ameliyatı yaygın olarak başvurulan önemli bir cerrahi prosedürdür. Yalnızca küçük bir komplikasyon riski söz konusudur. Operasyonların büyük çoğunluğunda hasta aynı gün taburcu edilerek evine gönderilir.
Laparoskopik safra kesesi ameliyatında dört adet minimal kesi açılır ve ameliyat yüksek çözünürlüklü görüntüler rehberliğinde gerçekleştirilir. Açık ameliyat yönteminde ise büyük bir kesi açılması gerekir. Bu durum hastanın iyileşme sürecini zorlaştırır, kanama ve enfeksiyon riskini arttırır. Hastanın aşırı kilolu olduğu durumlarda veya hamileliğin son trimesterindeki kişilerde açık ameliyat gerekli olabilir. Ancak bunun dışında laparoskopik safra kesesi ameliyatı birinci tercihtir.
Safra kesesinde meydana gelen problemler çoğu zaman fark edilmez ve sinsi bir ilerleyiş gösterir. Kimi zaman hastalar, sağ kaburgalarının altında veya mide bölgesinde bir ağrı hissedebilir. Hissedilen ağrı sırt bölgesine doğru etki ediyorsa bu durumda safra kesesi taşından şüphe edilebilir.
Safra kesesi karaciğerin ürettiği ve yağların sindirilmesine yardımcı olan safra sıvısını depolamakla görevlidir. Burada biriken safra sıvısı oniki parmak bağırsağına iletilir. Safra sıvısında meydana gelen aşırı birikmeler, bölgede kum tanesi ya da büyük safra taşlarının oluşmasına yol açabilir. Bu taşlar safra kanalının tıkanmasına ya da enfeksiyon oluşmasına neden olur. Bu gibi vakalarda cerrahi tedavi gerekir.
Günümüzde safra kesesinin cerrahi tedavisinde birinci tercih kapalı yani laparoskopik yöntemdir. Safra taşlarının alınmasının haricinde safra kesesinin tamamıyla çıkartılması gerekebilir. Endoskopik yöntemle taşlar çıkartılabilir ve ardından kapalı ameliyat yöntemi ile safra kesesi alınabilir. Operasyon sırasında ilk olarak safra kesesinin kanalı ve damarları ayrılır. Ardından karaciğere yapışık olan tarafı ayrılır ve içerisindeki taşla birlikte çıkartılır.
Spinal anestezi özellikle sağladığı konfor ve verimlilikle bölgesel anestezi yöntemleri arasında en cazip yöntemlerden biridir. Genellikle sezaryen doğumlarda spinal anestezi kullanmak hastaya hem konfor sağlar hem de normal doğumun avantajlarını yaşamasını sağlar.
Spinal anestezi etkisi altındaki hasta görebilir, duyabilir. Ancak gerilme ve acı hissetmez. Spinal anestezi etkisi altında gerçekleştirilen safra kesesi ameliyatları anesteziye bağlı komplikasyon riskini azaltır buna karşın operasyon sırasında hastanın rahat ve konforlu olmasını sağlar. Spinal anestezi ince uçlu bir iğne ile gerçekleştirilir.
Spinal anestezinin riskli görüldüğü ve tercih edilmediği bazı durumlar vardır. Spinal anestezinin tercih edilmediği durumları sıralamamız gerekirse:
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.