Anasayfa Tıbbi Birimler Genel Cerrahi Kapalı Kolon Kanseri Ameliyatları
Kapalı Kolon Kanseri Ameliyatları

Kapalı Kolon Kanseri Ameliyatları

Kolon ve Rektum kanserleri genellikle bu bölgelerde meydana gelen, poliplerden kaynaklı gelişen hastalıklardır. Dünya genelinde yaklaşık olarak yılda bir milyon insana kolon kanseri ve rektum kanseri teşhisi konuluyor. Kolon kanseri ve Rektum kanseri en çok insan ölümüne sebep olan kanser türlerinden biridir. Kolon mukozası veya rektum mukozasında gelişen iyi huylu tümörler, uzun yıllar fark edilmeden yaşayabiliyor. İlerleyen yaşlarda adenomların sıklığı da artmaya başlıyor. Yaş ilerledikçe kolon kanseri riski de artıyor.

Yazı İçeriği

Laparoskopik (Kapalı) Kolon Kanseri Cerrahisi Nedir?

Laparoskopik kolon kanseri ameliyatı hastanın karnının ön kısmında açılan 4-5 minimal kesi ile gerçekleştirilir. Bu kesiler yarım veya bir santimetre arasında bir büyüklüğe sahiptir. Açılan kesilerden biri teleskopik kameranın girmesi için kullanırken diğer kesiler ise cerrahi ekipmanlar ve operasyon içindir.

Kolon kanseri halk arasında kalın bağırsak kanseri olarak da adlandırılır. Kolon kanseri, kalın bağırsakların işlevlerini sağlıklı şekilde yerine getirmesine engel olur. Bununla birlikte kanserli hücrelerin çoğalıp çevre doku ve organlara yayılması riski söz konusudur. Bu yüzden mümkün olan en erken zamanda tümörlerin temizlenmesi şarttır.

Kapalı kolon kanseri ameliyatında komplikasyon riski çok daha düşüktür. Aynı zamanda kapalı ameliyatın ardından hastanın iyileşme süresi çok daha kısa sürmektedir.

Kapalı Kolon Kanseri Ameliyatları Nasıl Yapılır?

İlk olarak hastaya genel anestezi uygulanır. Ardından hastanın karın bölgesinde minimal kesiler açılır. Sonrasında kamera ile hastanın bedenine giriş sağlanır. Karbondioksit gazı ile bölge şişirilir. Bu durum cerrahi müdahalenin kolaylıkla yapılmasını sağlar. Sonrasında ise bu gaz son derece hızlı şekilde vücuttan dışarı atılabilmektedir. Kameradan monitöre yansıtılan görüntülerin rehberliğinde operasyon gerçekleştirilir. Hastalığın yayılım gösterdiği diğer kanserli dokular ve lenf bezleri de bu yöntemle temizlenebilmektedir.

Kapalı Kolon Kanseri Ameliyatı Hangi Hastalarda Tercih Edilir?

Kapalı ameliyatlar hem doktor hem de hasta için önemli avantajlar sağlar. Tedaviden önce yapılan bazı kontroller ve tetkiklerle hastanın kapalı ameliyat için uygun bir aday olup olmadığına karar verilir. Bazı vakalarda doktor kapalı ameliyattan açık cerrahiye dönme kararı alabilir. Bu durumun olası nedenleri ise şu şekildedir:

  • Hastanın aşırı kilolu olması
  • Geçmişte yaşanan karın ameliyatlarının karın içinde bazı yapışıklıklara neden olmuş olması
  • Tümörlerin çok büyük olması
  • Tümörlerin geniş bir alana yayılım göstermesi
  • Yoğun kanama

Ameliyat esnasında meydana gelen veya tespit edilen bu gibi durumlar cerrah için açık ameliyata dönme kararını gerektirir.

Kapalı Kolon Kanseri Ameliyatı Güvenli Midir?

Geçmiş yıllarda kapalı kolon kanseri ameliyatlarına dair bazı şüpheler bulunmaktaydı. Bazı görüşler bu yöntemin tümörlerin tamamını temizlemekte yetersiz kalacağı yönündeydi. Fakat yapılan bilimsel çalışmalar ve vakalar, kapalı kolon kanseri ameliyatının en az açık cerrahi kadar başarılı ve çok daha güvenli olduğunu göstermektedir.

Operasyon bölgesinin net bir şekilde görüntülenebilmesine olanak sağladığı için tümörler eksiksiz şekilde temizlenir. Yani kanserin cerrahi tedavisi sorunsuz şekilde tamamlanır. Hastanın durumu ve ihtiyaçları onu kapalı ameliyat için uygun bir aday yapıyorsa sağladığı avantajlardan dolayı ilk tercih edilen yöntemdir.

Kapalı Kolon Kanseri Ameliyatlarının Avantajları

Geleneksel açık cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilen kolon kanseri ameliyatlarında hastanın karın bölgesinin boydan boya kesi ile açılması ve operasyon sonra dikilmesi gerekir. Bu büyük yaranın enfeksiyon kapma riski de son derece yüksektir. Hastayı çok daha uzun ve zorlu bir iyileşme süreci bekler. Ameliyat izi ise rahatsız edici boyuttadır. Kapalı kolon kanseri ameliyatında ise bu olumsuzlukların hiçbiri yaşanmaz. Kapalı kolon kanseri ameliyatının sağladığı avantajları sıralamamız gerekirse:

  • Ameliyatın ardından yaşanacak ağrı şikayetleri çok daha minimal düzeydedir.
  • Operasyon bölgesinde çok daha az morarma ve şişlik yaşanır.
  • Hastalar akciğerlerini çok daha iyi korur ve rahat nefes alıp verirler
  • Kanama ve enfeksiyon riski çok daha düşüktür.
  • Ameliyat sırasında bağırsaklar dış atmosferle temas etmez.
  • Hastalar çok daha erken sürede normal beslenme düzenine geçer.

Kapalı Laparoskopik Kolon Kanseri Ameliyatının Dezavantajları

Kapalı ameliyat yöntemi her ne kadar sağladığı avantajlardan dolayı dünya genelinde birinci tercih olsa da her cerrahi prosedürde olduğu gibi bazı dezavantajları vardır. Bunlar:

  • Kapalı ameliyat için gerekli ekipmanlar maliyetlidir.
  • Operasyonu yöneten doktorun uzmanlık ve tecrübe sahibi olması gerekir.

Kapalı Kolon Kanseri Ameliyatlarının Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?

  • Kanama
  • Akciğer Embolisi
  • Kolon anastomozunda kaçak
  • Enfeksiyon
  • İnce bağırsak ve benzeri yakın organlarda olası bir yaralanma

Komplikasyonların erken aşamada tespit edilmesi, sorunların giderilmesini kolaylaştırır. Bu nedenle hastaların ameliyat sonrası takip sürecinin titizlikle yürütülmesi gerekir. Hastada yüksek ateş, şiddetli ağrılar, nefes darlığı, makatta kanama, kusma ve bulantı gibi şikayetler gözlendiğinde zaman kaybetmeksizin doktora başvurulması gerekir.

Kapalı Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyatın ardından hastaların bir veya iki gün süresince gözlem altında tutulması gerekir. Sonrasında hasta taburcu edilir. Bu süreçte operasyon bölgesinde şişlik ve morarmalar meydana gelebilir. Bunlar olası etkilerdir ve endişeye kapılmamak gerekir. Hastalar kendilerini iyi hissetseler bile bedenlerinin tam anlamıyla iyileşebilmesi için zamana ihtiyaçları vardır.

Hastanın kendisini yormadan yürümesi gerekir. Kasların güç kazanması bağırsak hareketlerinin de aktifleşmesini sağlar. Bu da sindirim sisteminin tekrardan sağlıklı biçimde çalışmasına yardımcı olur. Birkaç gün içerisinde sıvı besinlerden normal besinlere geçilebilir.

Ameliyatı takiben bir veya iki haftanın ardından hastalar normal yaşantılarına dönebilirler. Ancak ağır iş ve fiziksel aktivitelerden uzak durmakta fayda vardır.

Kapalı kolon kanseri ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Genel Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Genel Cerrahi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler